Neçirvan Barzani: 3 Ağustos'ta Kürdistan tarihine yeni bir trajedi daha eklendi

Başkan Neçirvan Barzani, “Şengal’deki Ezidi Kürtlerin durumunun çok kötü olduğunun farkındayız" dedi. Barzani, Şengal’deki durumun çözümü için PKK’ye bağlı güçlerinin ve Şengalli olmayan güçlerin güçlerin bölgeyi terk etmesi gerektiğini vurguladı.

Neçirvan Barzani: 3 Ağustos'ta Kürdistan tarihine yeni bir trajedi daha eklendi

IŞİD, 3 Ağustos 2014’te Şengal'e saldırarak binlerce Ezidi Kürdü katletti, binlercesini de kaçırdı. Bugün tarihe kara bir leke olarak düşen Ezidi Soykırımının 9 yıldönümü. Ezidi Soykırımını anmak için bugün başkent Erbil’de bir tören düzenlendi.

Törene Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, Kürdistan Bölgesi Başkan Yardımcısı Mustafa Seyid Kadir, Başbakan Yardımcısı Kubad Talabani, bakanlar ve hükümet yetkilileri, diplomatlar, Ezidi, Müslüman ve Hristiyan din adamı ve şahsiyetler ile IŞİD’den kurtarılanlar katıldı.

“Kaçırılan her bir Ezidi kurtarılmadığı müddetçe bu suç bitmeyecek”

Burada bir konuşma yapan Neçirvan Barzani, Ezidi soykırımını ve bu trajedinin henüz bitmediğini belirterek, “Kaçırılan çok sayıda Ezidi kadın, çocuk ve erkek hâlâ kayıp. Kaçırılan her bir Ezidi kurtarılmadığı müddetçe bu suç bitmeyecek ve bu dramın sonuçları Ezidilere ve tüm Kürt halkına yine üzüntü ve acı getirecektir” dedi.

Barzani, “Bugün, Başkan Mesud Barzani komutasındaki Peşmerge'nin IŞİD efsanesini sahada bozguna uğrattığı kahramanlık ve fedakarlıklarını onurlandırma günüdür. Şengal’i özgürleştirmek ve tüm Kürdistan'ı korumak için canlarını feda eden kahramanların ruhlarına selam olsun. IŞİD'e karşı Peşmerge ve Irak güçlerine verdiği destek veren uluslararası koalisyona teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

Başta Duhok halkı olmak üzere, Ezidi kardeşlerine sahip çıkarak her türlü desteği sağlayan Kürdistan halkına da teşekkür eden Barzani, “Behdinan'da insanların evlerini, okullarını ve hatta camilerini Ezidi kardeşlerini karşılamak ve barındırmak için açtıkları asla unutulmayacaktır” ifadelerini kullandı.

Barzani, “Şengal trajedisini soykırım olarak tanıyan ve Ezidilere her türlü yardımı yapan dünyadaki tüm parlamentolara, hükümetlere ve kuruluşlara teşekkür ediyorum. En son 1 Kasım'da Ezidilerin yaşadığı dramı soykırım olarak tanıyan İngiliz hükümetiydi. Kendilerine teşekkür ediyor, diğer ülkeleri de bu büyük suçu soykırım olarak tanımaya çağırıyorum. Kürdistan Bölgesi olarak bizler, Ezidi toplumuna yardım eden ülkelerin tavrına, dayanışmasına, işbirliğine ve desteğine saygı duyuyor ve takdir ediyoruz” dedi.

“Şengal'deki Ezidi Kürtlerin durumu çok kötü”

Barzani, “Şengal'deki Ezidi Kürtlerin durumu çok kötü. Hizmet eksikliği, güvenlik ve huzurun sağlanamamış olması, yine iş ve yaşam imkanlarının bulunmaması nedeniyle Şengal'e dönen aileler tekrar orayı terk etmek zorunda kaldı” dedi.

Irak hükümetinin IŞİD'in saldırısından en fazla etkilenen Şengal’in altyapı hizmetlerine ve yeniden inşasına özel önem vermesi gerektiğini vurgulayan Barzani, “Çünkü Şengal’de evler, yollar ve yerleşkeler yerle bir edildi. Ezidilerin ve Şengal halkının ruhlarında ve zihinlerinde kolay kolay iyileşemeyecek derin yaralar açıldı, dolayısıyla hepimizin yardımına ve işbirliğine ihtiyaçları var. Ezidilere karşı sosyal ve psikolojik olarak çok büyük etkisi olan bir suç işlendi. Hizmetsiz ve dokuz yıl çadır altında yaşamak soykırımın etkisini artırdı. Kamplardaki zorlu yaşam koşullarını yakından biliyoruz. Bu durumu değiştirmek Irak'ta ve Kürdistan Bölgesi'nde hepimizin sorumluluğudur” diye konuştu.

“PKK güçleri ve tüm yabancı güçler Şengal’i terk etmelidir”

Barzani şunları kaydetti:

“Kürdistan Bölgesi Hükümeti ile Federal Irak Hükümeti arasında imzalanan Şengal Anlaşmasının uygulanması, Şengal ve bölge halkının geri dönüşünün önünü açacaktır. Şengal ve çevresinde halkın huzur içinde yaşayabilmesi için Şengalli olmayan tüm güçlerin bölgeyi terk etmesi ve bölgenin yönetimi ile güvenliği Şengal halkına, yasal bir merciye teslim edilmelidir. PKK güçleri ve tüm yabancı güçler bölgeyi terk etmelidir. Bu güçler Şengal ve Ezidiler için sadece felaket, istikrarsızlık yaratmış, yaralarını derinleştirmiştir.”

Ezidilerin barışçıl ve hümanist bir inanca sahip olduklarını, hiç bir inanca ve millete saldırmadıklarını, kimsenin dinine karışmadıklarını ve kalıcı barış için de kimsenin dinlerini değiştirmesini kabul etmediklerini vurgulayan Barzani, bu konuda “Tüm mahluklar ile yar olun” şeklindeki Ezidi atasözünü hatırlattı.

“Atalarımız bize Ezidileri sevmeyi ve saygı duymayı öğretti”

Barzani, “Ezidilerin ibadet dili Kürtçe olduğu için Ezidiler ve Ezidilik Kürdistan'daki inançları, edebiyatı ve dili korumuşlardır. Kürdistan'ın bir şehrinde, bir parçasında, yurtdışında Kürtçe bilmeyen Ezidi olmayan bir Kürt görebilirsiniz ama Kürtçe bilmeyen dindar bir Ezidiyi hiçbir yerde göremezsiniz. Ezidiler Kürdistan’daki tüm devrimlerde önemli bir rol oynadılar ve bu nedenle atalarımız bize onları sevmeyi ve saygı duymayı öğretti. Kürdistan düşmanları da hiçbir zaman Ezidilere merhamet göstermedi. Enfal sürecinde çok sayıda Ezidi katledildi” dedi.

Ezidilerin Kürdistan toplumun önemli bir parçası olduğunun altını çizen Barzani, “Bugün Ezidi kardeşlerimize ve Kürdistan'daki tüm topluluklara güvence veriyoruz, ülkemiz Kürdistan hep bir arada yaşama, karşılıklı kabul ve hoşgörü yuvası olarak kalacak, nefret söylemine ve aşırılığa asla izin verilmeyecektir” ifadesini kullandı.

Başkan Neçirvan Barzani, Ezidilerin durumuyla ilgili endişelerini uluslararası taraflar ve yetkililerle görüşmelerinde sıkça dile getirdiklerini vurguladı.

Ezidi soykırımının tanınması konusunda uluslararası alanda bir mutabakat oluştuğunu anlatan Barzani, “Ne yazık ki Irak'ta Şengal’deki durumun çözümü konusunda bir mutabakat yok ve bu Şengal halkına yapılan en kötü şeylerden biri” dedi.

Kürdistan Parlamentosu, hükümeti ve tüm siyasi tarafların geçmiş kararların uygulanmasını takip etmesi gerektiğini belirten Barzani, Şengal’deki duruma hızlı ve pratik bir çözüm bulma zamanının geldiğini söyledi.

“Bu nedenle, Irak parlamentosu, parlamentodaki tüm gruplar ve Irak federal hükümetinin Şengal’deki durumu normale döndürmek için pratik adımlar atması zorunludur” diyen Barzani, soykırımda hayatını kaybedenleri anarak sözlerine son verdi.