Kürdistan Bölgesi körfez Ülkelerine patates ihraç etmeye başladı

Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) ardından diğer Körfez ülkeleri de Kürdistan Bölgesi’nde üretilen patatesi satın almak istediği aktarıldı.

Kürdistan Bölgesi körfez Ülkelerine patates ihraç etmeye başladı
Hükümet’ten yapılan açıklamaya göre, son haftalarda BAE’ye patates ihraç etme konusunda tatmin edici bir deneyimin ardından, diğer bazı Körfez ülkeleri de Kürdistan Bölgesi’nde üretilen bol nişastalı patatesi satın alma talebinde bulundu.
 
Kürdistan-Hollanda tarım yatırımları şirketinin satış başkanı Loqman Haci, Rûdaw’a yaptığı açıklamada, BAE Erbil Konsolosunun şirketin depolarına yaptığı ziyaretin ardından yakın zamanda Kürt çiftçiler tarafından üretilen 300 ton patatesi BAE’ye ihraç ettiklerini söyledi.
 
Kuveyt, Bahreyn, Suudi Arabistan ve Yunanistan gibi diğer birçok ülkenin de alıma hazır olduğuna dikkat çeken Haci, “Şu anda BAE 3 bin ton ek talepte bulundu ve Allah’ın izniyle yakında kendilerine ihracat yapılacak” dedi.
 
Haci’ye göre, taleplerin bir kısmı Körfez ülkelerindeki McDonald’s restoranlarından geliyor.
 
Kürdistan Bölgesi’nin 2023 yılında 750.000 ton patates üretmesi bekleniyor ve hükümet şu anda diğer ülkelerden patates ithalatını durdurmak için önlemler alıyor.
 
Başbakan Mesrur Barzani’nin kabinesinin ana hedeflerinden biri, ekonomik üretimi çeşitlendirmek ve  bölge ekonomisinin verimli tarımsal olanaklarından yararlanarak yurtdışına mal ihraç etmek olmuştur.
 
Kürdistan Bölgesi, Aralık ayında Körfez ülkelerine ilk kez nar ihracatını gerçekleştirerek, ülkenin ilk petrol dışı ihracatını gerçekleştirmişti. Bu ekonomik üretimi çeşitlendirme çabalarında önemli bir adım olmuştu.