Neçirvan Barzani: Şengal siyasi bir araç olarak kullanılmamalı

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, IŞİD tarafından kaçırılan Ezidi Kürtlerin kurtarılması için girişimlerin devam ettiğini belirterek, “Şengal halkı siyasi bir araç olarak kullanılmamalıdır” dedi.

Neçirvan Barzani: Şengal siyasi bir araç olarak kullanılmamalı

Kürdistan Demokrat Partisi’nin (KDP) seçim kampanyası dolayısıyla Duhok kentinde düzenlenen mitingde konuşan Kürdistan Bölgesi Başkanı ve KDP Başkan Yardımcısı Neçirvan Barzani, Musul ve Şengal halkının bir arada olmasının önemine vurgu yaparak, “Çünkü ulusal ve dini birlikte yaşamı temsil eden çok renkli bölgenin insanlarısınız” ifadelerini kullandı.

Neçirvan Barzani, “Kürtler, Araplar, Şabek, Süryani, Asuri, Kildani, Türkmen, Müslüman, Ezdi, Hristiyan, Kakeyi, Sünni ve Şiiler olmak üzere bu sınırda hep birlikte yaşıyorsunuz” diyerek sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu çok büyük ve anlamlı bir zenginliktir, hem bizim hem de dünyanın saygı duyduğu bir meseledir.”

Barzani, Şengal meselesini uluslararası gündeme taşıdıklarının belirterek, “İnanın bu sınırlarda yaşayan farklı etnik ve dini bileşenler, Şengal katliamı, kaçırılan Ezdi kardeş, abla ve annelerimizin kurtarılması, Şengal’deki kötü şartları, Musul’un durumu Kürdistan’da devamlı ele aldığımız konular arasındaydı. Bu konuları dünya liderleriyle de görüştük. Bu konular her zaman ana gündem maddelerimizdi” şeklinde değerlendirdi.

2014 tarihinden beri yüzlerce Ezdi’yi IŞİD’lilerin elinden kurtardıklarına değinen Barzani, ancak Şengal halkının siyasi bir araç haline getirmemesini sözlerine ekledi.

“Bütün dünya IŞİD’in ne kadar cani olduğuna şahit oldu” diyen Neçirvan Barzani “IŞİD’in size karşı yani değerli Şengal halkına karşı caniliğinin eşi benzeri yoktu. Kaçırılanların kurtarılması için Allah bize de size de yardım etsin” ifadelerini kullandı.

Şengal’in Başkan Barzani’nin cephede doğrudan savaşa katılımıyla Peşmerge tarafından kurtarıldığını hatırlatan Neçirvan Barzani sözlerini şöyle sürdürdü: ''Ezdîler ve Şengal, Kürdistan halkı ile Kürdistan Bölgesi Hükümeti için özel bir yere sahiptir. Başkan Barzani komutasında Peşmerge Güçleri Şengal’i kurtarmayana kadar Ezdi halkı evlerine dönemedi. Başkan Barzani, Şengal’i kurtardıktan sonta bana telefon açarak ‘Allah’a şükürler olsub kahraman Peşmergelerimiz ve koalisyonun desteği ile Şengal’i kurtardık’ müjdesini bana verdi.”