Netanyahu'dan ABD Kongresine çağrı: Kürtlerin bir devleti olmalı

Netanyahu'dan ABD Kongresine çağrı: Kürtlerin bir devleti olmalı

Jerusalem Post gazetesinin haberine göre, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, geçen hafta 33 kişilik Cumhuriyetçi kongre heyetine, Irak Kürdistanîn bağımsız bir devlet olmasından yana olduğunu söyledi. 
 

Perşembe günü, yukarıdaki fotoğrafta görülen Kongre heyetine yapılan bu tartışmada yer almış bir kaynağa göre Netanyahu, Irak'ta Kürtlerin yaşadığı bölgede bir Kürt devletinin kurulmasından yana "olumlu tavrını" ifade ederek Kürtlerin "cesur ve değerlerimizi paylaşan Batı yanlısı" olduklarını söyledi. 

ABD'nin resmi söyleminde Irak devletinin bütünlüğünden yana olduğunu ve bölünmesini arzu etmediğini ifade etmesi nedeniyle siyasi açıdan oldukça hassas bir konu olan Kürt meselesinde fazla görüş belirtmemekle biliniyor.

Netanyahu, 2014 yılında Tel Aviv'deki bir konuşması sırasında İsrail'in "bağımsız Kürt devletini desteklemesi" gerektiğini söylemesinden bu yana kamuoyuna açık Kürt meselesinden söz etmemişti. 

Netanyahu'nun son açıklamasının, bölgesel sorunlarına ilişkin bir soruşturma ve Orşelim'de İran'ın, başta Suriye, Irak, Yemen olmak üzere, bölgede giderek daha etkili olmasına ilişkin endişelerin arttığı bir dönemde yapılıyor olması göze çarpıyor.