Netanyahu'dan İsrail'i durmaya çağıran Macron'a yanıt

Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un Gazze'de ateşkes çağrısının ardından açıklama yapan İsrail Başbakanı Netanyahu, Hamas'ı IŞİD'e benzeterek sivil ölümlerden Hamas'ın sorumlu olduğunu söyledi.

Netanyahu'dan İsrail'i durmaya çağıran Macron'a yanıt

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, BBC'ye verdiği mülakatta, İsrail-Filistin çatışmalarına ilişkin konuştu. İsrail'in Gazze'deki saldırılarında sivillerin öldüğünü belirten Macron, "Bebekler, kadınlar, yaşlılar bombalanıp öldürülüyor. Bunun hiçbir gerekçesi ve meşruiyeti yoktur. Bu yüzden İsrail'i durmaya çağırıyoruz" dedi.

Fransa'nın Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırılarını açıkça kınadığını hatırlatan Macron, ABD ve İngiltere gibi bazı ülkelerin çatışmalara insani ara verilmesini savunup ateşkes çağrılarına katılmaması konusunda, "(Ateşkes çağrısı) Yapacaklarını umuyorum" diye konuştu.

Netanyahu: Sivil ölümlerden hamas sorumlu

Netanyahu, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un, 'Gazze'ye yönelik saldırılarda sivillerin öldüğü ve İsrail'in saldırılarını durdurması gerektiği' yönündeki sözlerinin ardından Başbakanlık ofisinden yazılı açıklamada bulundu. İsrail Başbakanı Netanyahu, Gazze'deki sivil ölümlerinden İsrail'in değil Hamas'ın sorumlu olduğunu söyledi.

Netanyahu'dan 'ışid' benzetmesi

Açıklamasında Hamas'la IŞİD'i birbirine benzeten Netanyahu, "Sivillere yönelik her türlü zararın sorumluluğu İsrail'e değil Hamas-IŞİD'e aittir" dedi.

'İsrail'in terör örgütünün yüzlerce İsrailliyi vahşice katletmesi ve 200'den fazla İsrailliyi rehin alması' nedeniyle savaşa girdiğini kaydeden Başbakan Netanyahu, İsrail, sivillere zarar vermemek için elinden geleni yapıp onları savaş alanlarını terk etmeye çağırırken Hamas'ın sivillerin güvenli bölgelere gitmesini engellemek için elinden geleni yaptığını ve onları canlı kalkan olarak kullandığını iddia etti.

"Hamas-IŞİD kadınlarımızı, çocuklarımızı, yaşlılarımızı acımasızca rehin tutarak insanlık suçu işliyor. Okulları, camileri ve hastaneleri terör komuta merkezleri olarak kullanıyor" diyen Netanyahu şöyle devam etti: "Bugün Hamas-IŞİD'in Gazze'de işlediği suçlar, yarın Paris'te, New York'ta ve tüm dünyada işlenecek. Dünya liderleri İsrail'i değil Hamas-IŞİD'i kınamalı"