Newroz ateşi Kerkük Kalesi'nden tüm Kürdistan'ı aydınlatacak

Kürdistan Bölgesi’ndeki siyasi partilerin Kerkük Kalesi’nde Newroz ateşi yakacağı ve Kürdistan bayrağının göndere çekileceği bildirildi.

Newroz ateşi Kerkük Kalesi'nden tüm Kürdistan'ı aydınlatacak

Kürdistan Bölgesi’ndeki siyasi partilerin Kerkük Kalesi’nde Newroz ateşi yakacağı ve Kürdistan bayrağının göndere çekileceği bildirildi.

Kürdistan Komünist Partisi Kerkük Sorumlusu Bextiyar Mihemed,  Kürdistan'daki siyasi partilerinin Kerkük Kalesi’nde Newroz ateş yakarak, Kürdistan bayrağını dalgalandırıcağını söyledi.

BasNews’e konuşan Bextiyar Mihemed, bu akşam tüm siyasi parti temsilcilerinin katılımı ile Kerkük Kalesi’nde Newroz ateşinin yakılacağını ve Kürdistan bayrağının dalgalandırılacağını kaydetti.  

Bextiyar Mihemed KDP dışında tüm siyasi partilerin bu etkinliğe katılacağını sözlerine ekledi.

Bextiyar Mihemed, Irak güvenlik güçlerinin Newroz kutlamasına ilişkin resmi izin vermediğini ancak sözlü kutlamalara izin verildiğini belirtti.

Türkmenler de aynı saatte Newroz'u kutlamak istedi

Kürtlerle birlikte Türkmenlerin de aynı saatte Kerkük Kalesi’nde Newroz kutlamak istemesi kentte küçük çaplı bir kriz yarattı.

Irak hükümeti sadece Kürtlerin Kerkük Kalesi'nde kutlama yapmasına izin vermesi, Türkmenlere ise izin vermemesi Türkmenler'in tepkisine neden oldu.

Türkiye'ye yakınlığıyla bilinen ve sık sık Türkiye'ye gelerek istihbarat teşkilatlarıyla görüşmeler gerçekleştiren Irak Türkmen Cephesi lideri Erşat Salihi, "Kerkük bu krize tahammül edemez. Bu Türkmenlerin hassasiyetini artırıyor ve kırmızı çizgisine dokunuyor. Irak Başbakanı Adil Abdülmehdi,her iki tarafın da o alanda tören yapmamasına karar vermesine rağmen,sorun hâlâ çözülemedi. Irak Emniyet Güçleri, Türkmen Cephesi ve Kürt partileri arasında gerginlik devam ediyor" dedi.

Gerginliği önlemek için çağrıda bulunan Salihi, "Kerkük Komutanlığı’nı, ihtiyati tedbirler almaya ve Kerkük'teki güvenlik durumunu bozmaya çalışan fırsatçılara izin vermemeye çağırıyoruz. Öte yandan,ayrılıkçıların Kerkük’teki hedeflerine ulaşamamaları için tüm güvenlik güçlerine talimat verilmesini talep ediyoruz" ifadesini kullandı.