Orta Doğu İran saldırısına karşı tetikte

Ortadoğu 1 Nisan’da İran’ın Şam Büyükelçiliği yerleşkesine İsrail’in düzenlediğinden şüphelenilen hava saldırısına misilleme yapacağı beklentisiyle alarma geçerken, Alman havayolu şirketi Lufthansa Tahran uçuşlarını askıya aldığı süreyi uzattığını açıkladı.

Orta Doğu İran saldırısına karşı tetikte

Bir İran haber ajansı, sosyal medya platformu X'te Tahran üzerindeki tüm hava sahasının askeri tatbikat için kapatıldığına ilişkin Arapça bir haber yayınlamış; ancak daha sonra haberi kaldırarak böyle bir haber yayınladığını yalanlamıştı.

ABD ve bölge, İsrail savaş uçaklarının Suriye'deki İran Büyükelçiliği yerleşkesini bombaladığından şüphelenildiği 1 Nisan'dan bu yana İran'ın misilleme saldırısına karşı alarmda.

Lufthansa Perşembe günü yaptığı açıklamada, Tahran'a uçuşlarını 13 Nisan'a kadar askıya aldığını duyurdu.

Havayolu şirketinin sözcüsü, mürettebatın geceyi Tahran'da geçirmek üzere uçaktan inmek zorunda kalmaması için geçen hafta sonu Frankfurt'tan Tahran'a bir uçuşu gerçekleştirmemeye karar verdiklerini söyledi.

Lufthansa ve onun bünyesindeki Avusturya Havayolları, çoğunlukla Türk Hava Yolları ve Ortadoğu ülkelerine ait havayolları tarafından hizmet verilen Tahran'a uçan tek iki Batılı havayolu şirketi.

Lufthansa'ya ait olan ve Viyana'dan Tahran'a haftada altı kez uçan Avusturya Havayolları, Perşembe günü de uçmayı planladığını ancak bir gecelik aktarmadan kaçınmak için zamanlayı ayarladığını söyledi.

Tahran'a uçan diğer uluslararası havayolu şirketlerinden henüz bir açıklama gelmedi. İran hava sahası aynı zamanda Emirates ve Katar Havayolları’nın Kuzey Amerika seferleri için de önemli bir uçuş rotası.

İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, Tahran’ın yurtdışı askeri operasyonlarından sorumlu elit birimi olan İran Kudüs Gücü’nün yedi üyesinin ve üst düzey bir komutanın öldüğü saldırının ardından “İsrail’in cezalandırılması gerektiğini ve cezalandırılacağını” söylemişti.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, başta İsrail, Lübnan ve Filistin bölgeleri olmak üzere vatandaşlarını Ortadoğu’ya seyahat etmemeleri konusunda uyardı. Bakanlık açıklamasında, "Ortadoğu bölgesindeki gergin durum devam ediyor" denildi.

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov da Ortadoğu’da itidal çağrısı yaptı ve "Şu anda bölgedeki durumun tamamen istikrarsızlaşmasına yol açmamak için herkesin itidalini koruması çok önemli. Bölge zaten istikrar ve öngörülebilirlik sıkıntısı içinde. Bölgedeki tüm ülkeleri itidalli davranmaya çağırıyoruz" dedi.

Altı ay önce Gazze Şeridi'nde İran destekli Hamas'a karşı bir savaş başlatan İsrail, Şam'a yönelik saldırının arkasında olduğunu doğrulamamıştı, ancak ABD Savunma Bakanlığı, saldırıdan İsrail’in sorumlu olduğunu kaydetmişti.

“İran’ın İsrail saldırısına yanıtı yakın”

İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, Hamaney'e yanıt olarak, İran'ın İsrail'e kendi topraklarından saldırması halinde İsrail'in karşılık vereceğini söyledi.

Bloomberg'in Çarşamba günü ABD ve İsrailli güvenlik kaynaklarına dayandırdığı haberine göre, ABD ve müttefikleri İran ya da vekillerinin İsrail'deki askeri ve hükümet hedeflerine yönelik büyük füze ya da insansız hava aracı saldırılarının yakın olduğu kanısında.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Bakan Antony Blinken'in İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ile yaptığı telefon görüşmesinde, ABD'nin İran'dan gelebilecek her türlü tehdide karşı İsrail'in yanında yer alacağını açıkça ifade ettiğini bildirdi.

Konuyla ilgili bilgi sahibi bir kaynak, ABD'nin Ortadoğu temsilcisi Brett McGurk'ün Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar ve Irak dışişleri bakanlarını arayarak İran'a tansiyonu düşürmesi yönünde bir mesaj iletmelerini istediğini söyledi.

İran Dışişleri Bakanlığı bu ülkelerin İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emirabdullahiyan ile telefonda görüştüğünü açıkladı.

İran Devrim Muhafızları 8 Ocak 2020'de bir Ukrayna yolcu uçağını Tahran'dan havalandıktan kısa bir süre sonra yanlışlıkla düşürmüştü. Olay, Kudüs Gücü komutanı Kasım Süleymani'nin Bağdat havaalanında bir ABD insansız hava aracı saldırısında öldürülmesi nedeniyle Washington'la gerilimin arttığı bir döneme rastlamıştı.

İran güçleri 3 Ocak'ta Süleymani'nin öldürülmesine misilleme olarak Irak'ta ABD askerlerinin bulunduğu askeri üslere füze atmıştı.

Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e düzenlediği ve İsrail rakamlarına göre 1.200 kişinin ölümüne yol açan saldırıya karşılık olarak İsrail'in Gazze'ye saldırı başlatmasından bu yana İran destekli gruplar bölgede çatışmaya dahil oldu.

Gazze'deki sağlık yetkililerinin verdiği son rakamlara göre o tarihten bu yana 33 bin 545 Filistinli İsrail bombardımanında hayatını kaybetti. /VOA Türkçe