Osman Kavala davasında tahliye kararı çıkmadı

“Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" ve "Siyasal ve askeri casusluk" iddialarıyla suçlanan ve 4 yıldır tutuklu bulunan iş insanı Osmanlı Kavala'nın yargılandığı davada 2 duruşma görüldü.

Osman Kavala davasında tahliye kararı çıkmadı

Osman Kavala'nın yanı sıra Beşiktaş taraftar grubu Çarşı’nın üyeleri, gazeteci Can Dündar ve CIA eski danışmanı Henri barkey de davanın 52 sanığı arasında bulunuyor.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya Osman Kavala katılmadı. Kavala'nın kendi isteğiyle duruşmaya katılmadığı öğrenildi.

Bazı tutuksuz sanıklarla avukatlarının da hazır bulunduğu duruşmayı, CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, TİP Genel Başkanı Erkan Baş ile TİP Milletvekili Ahmet Şık, HDP Milletvekili Züleyha Gülüm, İsviçre, İsveç, Almanya, Belçika, Çekya, Danimarka ve İtalya'nın İstanbul başkonsolosları, Fransa'nın İstanbul Başkonsolos Yardımcısı, bazı ülkelerden Uluslararası Yazarlar Derneği (PEN) ile Uluslararası Af Örgütü üyeleri de izledi.

Duruşmada, sanıklar ve avukatlarının talepleri alındı.

Beyanların alınmasının ardından görüşü sorulan cumhuriyet savcısı, “mevcut delil durumu, atılı suçun vasıf ve mahiyeti ile verilebilecek cezanın üst sınırı dikkate alındığında tutukluluk süresinin ölçülü olduğunu" belirterek, Osman Kavala'nın tutukluluk halinin devamına karar verilmesini istedi.

Mahkeme heyeti, talepleri değerlendirip ara kararlarını açıklamak üzere duruşmaya 15 dakika ara verdi. Aradan sonra kararını açıklayan heyet Kavala’nın tutukluluğunun devamına karar verdi.

Çarşı davasının geçmişi

Gezi Parkı olaylarına ilişkin aralarında Beşiktaş taraftar grubu Çarşı mensuplarının da bulunduğu 35 sanığa, "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını engellemeye teşebbüs etmek", "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet", "terör örgütü kurma veya yönetme ile örgüte üye olma" suçlarından verilen beraat kararları, Yargıtay tarafından bozulmuştu.

Gezi Parkı davasının geçmişi

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca Osman Kavala, Mehmet Ali Alabora, Ayşe Mücella Yapıcı ve Can Dündar'ın da aralarında bulunduğu 16 sanık hakkında dava açılmıştı.

İddianameyi kabul ederek yargılama yapan İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi, 18 Şubat 2020 tarihli duruşmada, Osman Kavala, Ayşe Mücella Yapıcı ve Şerafettin Can Atalay'ın da aralarında olduğu 9 sanık hakkında beraat kararı vermişti.

Kararın temyiz edildiği İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi (istinaf), Osman Kavala'nın da arasında yer aldığı 9 sanık hakkında verilen beraat kararlarını bozmuştu.

Osman Kavala ve Henri Barkey'in, 15 Temmuz'daki darbe girişimine ilişkin "Anayasa'yı ihlal" ve "siyasal veya askeri casusluk" suçlarından yargılandığı dava dosyasının Gezi Parkı dava dosyası ile aralarında fiili ve hukuki irtibat bulunduğu gerekçesiyle birleştirilmesine hükmetmişti.

Çarşı davası da birleşmişti

Osman Kavala'nın da yargılandığı dava dosyası ve 35 sanıklı Çarşı davası dosyası arasında “yargılama konusu eylemler açısından hukuki ve fiili irtibat bulunduğu” belirtilerek dava dosyaları İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde birleştirilmişti