Özerk Yönetim: Şengal’i de Irak’ın birliğini de savunduk, asayiş gücünü dağıtmayacağız

Irak ordusu ile Şengal Direniş Birlikleri (YBŞ) arasında yaşanan çatışmalar hakkında açıklama yapan PKK'nin desteklediği Şengal Özerk Yönetimi, Irak’ın birliğine bağlı olduklarını vurguladı. Özerk Yönetim, Bağdat'a da kendilerini tanıma çağrısında bulundu.

Özerk Yönetim: Şengal’i de Irak’ın birliğini de savunduk, asayiş gücünü dağıtmayacağız

Şengal'de PKK'nin destklediği Özerk Yönetim, 1 Mayıs'tan bu yana yaşanan çatışmalar hakkında bir açıklama yaptı. 

Çatışmalar başlamadan önce Bağdat'ta çok sayıda görüşme gerçekleştirildiğine dikkat çekilen açıklamada, buna rağmen YBŞ’ye karşı tutumun değişmediği ifade edildi.

Açıklamada, Irak yönetiminin görüşmelerde “Özerk Yönetim’in varlığına ve özsavunma güçlerine saygı göstermediği” vurgulandı.

Kendilerine bağlı Asayiş güçlerinden vazgeçilmeyeceğine vurgu yapılan açıklamada, "8 yıl boyunca Şengal’i savunmakla beraber Irak’ın birliğini de savunduk” denildidi.

Açıklamada, Erbil ile Bağdat arasında 9 Ekim 2020'de imzalanan Şengal Anlaşması'na uyulmayılacağı açık bir şekilde ifade edeilerek, Irak ordusunun Şengal'e müdahalesinin bu anlaşma çerçeversinde olduğu belirtildi. 

Açıklamada, "18 Nisan’da Digur’da Ezidhan asayişinin çembere alınarak başlatılan son saldırılar da bu antlaşmayla bağlantılıdır... Irak Ordusunun bize farz kıldığı şey Ezidhan asayişinden vazgeçmemizdir. Bilindiği gibi Ezidhan asayişinin feshedilmesi 9 Ekim Antlaşması’nın önemli maddelerinden biridir" denildi.

“Güçlerimize saygı gösterilmedi”

Çatışmaların yayılmaması için Irak’a ve kamuoyuna çağrıda bulunulduğuna değinilen açıklamada, "Ancak Êzidî toplumun iradesine, Özerk Yönetim’in varlığına ve özsavunma güçlerimize saygı gösterilmedi. Bize bir kez daha 9 Ekim Antlaşması’nın kabulü farz kılınmaya çalışıldı. Halkımız şunu iyi bilmelidir ki, Şengal Ortak Operasyonlar Komutanlığı ve Musul Ortak Operasyonlar Komutanlığı’yla gerçekleştirilen son görüşmelerde çözümün önü kapatıldı ve savaş siyaseti kızıştırıldı" sözlerine yer verildi.

Şengal Anlaşması 

Bağdat merkezi hükümet ile Erbil arasında Birleşmiş Milletler'in gözetiminde 9 Ekim 2020’de imzalanan anlaşma “idare, güvenlik ve inşa” şeklinde üç başlıktan oluşuyor.

Anlaşma metnine göre, Şengal'de ilçe kaymakamı ve diğer idari birimler için yeni atamalar yapılacak.

Şengal’de iç güvenliğin sağlanması ise yerel polis güçleri, Ulusal Güvenlik Müsteşarlığı ve Ulusal İstihbarat Servisi tarafından Kürdistan Bölgesi güçleriyle koordinasyonlu şekilde yürütülecek.

Yasal olmayan tüm silahlı yapıların ilçe dışına çıkarılmasını da öngören anlaşma doğrultusunda, Kürdistan Bölgesi ile iş birliği kapsamında 2 bin 500 güvenlik unsuru için atama yapılacak.

Anlaşma kapsamında ayrıca, Şengal'in güvenlik ve idari yönetiminin gözden geçirilmesi ve yeniden imarı için merkezi hükümet ile Erbil yönetimi arasında ortak komite kurulması kararlaştırılmıştı.