PAK ve PSK'den kayyum açıklaması: Kürt halkının iradesi yok sayılmıştır

PAK (Kürdistan Özgürlük Partisi) ve PSK (Kürdistan Sosyaist Partisi) Diyarbakır, Mardin ve Van Büyükşehir Belediye başkanlarının görevden alınıp yerine kayyumların atanmasına ilişkin yazılı açıklama yayınladı.

PAK ve PSK'den kayyum açıklaması: Kürt halkının iradesi yok sayılmıştır

PAK (Kürdistan Özgürlük Partisi) ve PSK (Kürdistan Sosyaist Partisi) Diyarbakır, Mardin ve Van Büyükşehir Belediye başkanlarının görevden alınıp yerine kayyumların atanmasına ilişkin yazılı açıklama yayınladı. 

PAK: Kürt halkının iradesi yok sayılmıştır

PAK'ın, Kürt belediyelerine kayyumların atanmasına ilişkin mesajında bu uygulamanın kabul edilemez olduğu ve Kürt halkının iradesinin yok sayıldığı ifade edildi. 

PAK'ın mesajı şu şekilde:

" Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı’nın 19.08.2019 tarihli kararıyla, Diyarbakır, Van ve Mardin Büyükşehir Belediye Başkanları görevlerinden uzaklaştırılarak yerlerine il valileri kayyum olarak  atandı.31 Mart 2019 Yerel Seçimleri’nde halkın oylarıyla seçilmiş Diyarbakır, Van ve Mardin Büyükşehir Belediye Başkanları’nın görevlerinden alınarak yerlerine kayyum atanması, halkın  iradesini yok sayan, anti demokratik, kabul edilemez bir uygulamadır.

Kayyum atama kararının, sürdürülen askeri operasyonlar, gözaltı, tutuklama, hapis ve koğuşturmalar gibi, esas olarak hukuki değil, hak ve özgürlüklere, demokrasiye karşıt, Kürt halkının iradesini yok sayan,  siyasi bir karar ve anlayışın ürünü olduğu açıktır. Daha önce de defalarca dile getirdiğimiz gibi, Türkiye Devleti şiddete dayalı Kürt karşıtı çözümsüzlük siyasetinden vazgeçmeli; hepimiz için esas alınacak yol, tüm sorunların diyalog yoluyla, siyasal, demokratik çözümü olmalıdır. Doğru ve makul olan budur. "

 

PSK: Kayyum atamaları, Kürtlere yönelik sürdürülen baskının devamı

PSK mesajında, Diyarbakır, Mardin ve Van Büyükşehir belediye başkanlarının görevden alınmasının, bu başkanlara oy verenlerin iradesini hiçe saymak olduğunu söyledi. 

PSK'nin söz konusu açıklaması şöyle:

"TC İçişleri Bakanlığı’nın Diyarbakır, Mardin ve Van Büyükşehir belediye başkanları görevden alması, bu başkanlara oy verenlerin iradesini hiçe saymaktır.

Yeni kayyım atamalarının hiçbir hukuki dayanağı yoktur ve son dönemde Kürdlere yönelik sürdürülen baskı ve sindirme politikasının bir devamıdır. 

Kayyım atamaları, daha önceki kayyımların belediyelerde yaptıkları kanunsuz işlerin deşifre edilmesini önlemeye yöneliktir.

Kayyım atamaları, AKP’nin yerel seçimlerde kendisine oy vermeyerek İstanbul, Ankara, Antalya gibi kentlerde başkanlığı kaybetmesine yol açan Kürdleri cezalandırmasıdır, onlardan intikam alma çabasıdır.

Kayyım atamalarının, Türk devletinin Batı Kürdistan’a müdahale için yaptığı hazırlıklara hız verdiği bir dönemde yapılması düşündürücüdür.

Kayyım atamaları, legal ve sivil siyasetinin önüne dikilen bariyerlerin tahkim edilmesidir. Bununla aynı zamanda hükümetin anti demokratik ve saldırgan politikalarına karşı olan seslerin susturulması amaçlanmaktadır.

Kayyım atamalarını şiddetle kınıyor, bu yanlış yoldan bir an önce dönülmesini talep ediyoruz.

Kürdistan Sosyalist Partisi Türkiye’deki demokrat, barışçıl ve duyarlı çevreleri kayyım atamalarına karşı seslerini yükseltmeye çağırır.

Kürdistan Sosyalist Partisi, legal ve demokratik Kürd siyasetinin önündeki bariyerlerin kaldırılması, siyasi mücadele alanının korunması için siyasi parti ve yapıları el ele vermeye çağırır.

Kürdistan Sosyalist Partisi, kayyım atamalarına yönelik demokratik tepkilerin barışçıl olmasını ve bölgenin içinden geçtiği hassas sürecin gözönünde bulundurularak gösterilmesini talep eder.

Kürdistan sosyalist Partisi, seçilmiş belediye başkanlarının meşru ve hukuki mücadelelerinde yanlarında olduğunu bir kez daha yineler."