PAK ve PSK'den 'Yerel Seçimlerde Ulusal ve Demokratik şiarıyla çalıştay

Diyarbakır Demir Otel'de PAK ve PSK 'Yerel Seçimlerde Ulusal ve Demokratik Alternatif' şiarıyla bir çalıştay gerçekleştirdi.

PAK ve PSK'den 'Yerel Seçimlerde Ulusal ve Demokratik şiarıyla çalıştay
Diyarbakır Demir Otel'de PAK ve PSK 'Yerel Seçimlerde Ulusal ve Demokratik Alternatif' şiarıyla bir çalıştay gerçekleştirdi.

Kürdistan şehitleri için saygı duruşuyla başlayan ve PAK Genel Başkan Yardımcısı Sait Aydoğmuş ve PSK Genel Başkan Yardımcısı Bayram Bozyel'in yönettiği Çalıştay, Bayram Bozyel'in açılış konuşmasıyla başladı.

Ardından konuşma yapan PSK Genel Başkan Yardımcısı Bayram Bozyel, devletin Kürt karşıtı siyasetini, Güney ve Batı Kürdistan'a yönelik saldırgan tutumunu ve Kuzey'de yürüttüğü kayyum, gözaltı, tutuklama ve savaş politikalarını eleştirdi. Konuşmasının devamında Bozyel, yerelde yürütülen siyaseti de eleştirerek şöyle devam etti:

"Peki, 20 yıldır şehirlerimizi idare edenler halkımıza ne hizmet sundular, kadim tarihimiz, kültürümüz ve ulusal değerlerimize sahip çıkmak adına ne yaptılar. Ülkemizi viraneye çevirmek için bahane arayan devletin önüne, hendek siyasetiyle, altın tepside fırsat sundular."

Bozyel, konuşmasının devamında halkımızın bu yanlış siyasete mecbur olmadığını ve ulusal-demokratik bir programla halkın karşısına çıkmak gerektiğini sözlerine ekledi ve şöyle devam etti:

"Bizler PAK ve PSK olarak, önümüze genel bir çerçeve koyduk. Kayıtsız kalmamalı ve bu olumsuz tablonun karşısına tavır geliştirmeli ve ulusal demokratik bir programla halkımızın karşısına çıkmalıyız. Alternatif olmalıyız, yeni bir renk gerekli."

Bozyel'in konuşmasının ardından PAK ve PSK adına konuşan PAK Genel Başkanı Mustafa Özçelik ise; Türkiye'de hiçbir vakit Kürtler için demokratik bir seçim atmosferinin yaşanmadığını kaydederek, buna rağmen parlamentonun ve seçimlerin Kürt sorununun çözümü için kullanılması gerektiğini söyledi.

Özçelik, gerek genel seçimlerde gerekse yerel seçimlerde, ittifakların ulusal-demokratik prensipler üzerine inşa edilmesi gerektiğini söyledi ve şöyle devam etti:

"24 Haziran seçimlerinde, biz Azadi Hareketi, PAK, PSK, PDK ve PDK-T olarak Kürdistani Seçim İttifakı’nı kurdu ve HDP ve HÜDAPAR'a geniş bir seçim ittifakı için siyasi prensipler temelinde bir seçim ittifakı teklifi götürdük.HÜDAPAR hala da kendilerine göndermiş olduğumuz mektuba bir cevap vermiş değil. HDP ise, 6 temel prensipte uzlaştık. Ama HDP bunları kendi seçim deklarasyonuna koymadı. Bu da seçim ittifakı girişimimizin sabote edilmesi anlamına geliyordu.HDP siyasi prensiplere dayalı bir ittifaka yanaşmadı. Tüm görüşmelerde HDP seçim ittifakını sadece birkaç milletvekilliğini diğer partilere vermeye endeksli bir yaklaşım sergiledi. Biz de bunu kesinlikle reddettik ve bu nedenle de seçim ittifakı HDP’nin tutumlarından dolayı gerçekleşmedi".

Özçelik konuşmasının devamında şöyle devam etti: "HDP, 31 Mart 2019 yerel Seçimleri için de bu seçimleri için de bizlerle görüşmek istedi. Ama HDP’nin 24 haziran seçimlerinde sergilemiş olduğu tutum ortadayken ve bu konuda DP bize ve kamuoyuna hala da bir izahat getirmemişken, böylesi görüşmelere girmeyi doğru görmedik. Bu nedenle de yerel seçimlerde ittifak konulu toplantılara katılmadık.Biz ayrıca çok sesli, çok renkli bir siyasetin Kuzey Kürdistan’da geliştirilmesi için, farklı seçeneklerin halka sunulmasından yanayız. Ulusal-demokratik bir alternatifin sunulması gerektiğine inanıyoruz.Bu nedenle de HDP'yle bir seçim ittifakına girme yerine kendi alternatifimizi sunalım diyoruz.. HDP'ye düşmanlık siyasetinden uzak bir anlayışla, halkımızın karşısına ulusal-demokratik bir alternatif olarak çıkmayı daha uygun buluyoruz".

PAK Genel Başkanı Mustafa Özçelik konuşmasının sonunda önümüzdeki yerel seçimler için boykot kararı almayı da doğru bulmadıklarını ve anlaşabilecekleri en geniş Kürdistani parti, grup ve şahsiyetlerle, STK’larla birlikte yerel platformlar oluşturarak, bağımsız adaylarla yerel seçimlerde çalışma yürütmek istediklerini dile getirdi. Mustafa Özçelik, bu nedenle düzenlenen bu Çalıştay’ın buna bir başlangıç oluşturacağını, buraya gelen ve henüz gelmeyen en geniş kesimlerle birlikte halkımıza ulusal demokratik bir seçenek sunmanın çabası içinde olacaklarını söyledi.

90'ın üzerinde aydın, siyasetçi, yazar ve iş çevrelerinden tanınmış kişinin yanı sıra PAK Genel Başkanı Mustafa Özçelik ve PAK'ın bazı üye ve yöneticileri ayrıca PSK Genel Başkan Yardımcısı Bayram Bozyel ve PSK'nin bazı yönetici ve üyelerinin katılımıyla gerçekleşen çalıştaya katılan bazı isimler şöyle:

Abdurrahman Demir, Ahmet Kan, Arif Altunkalem, Aziz Yağan, Brusk Solduk, Bakır İnanç, Cabir Yoldaş, Can Gülşenoğlu, Davut Çalıştıran, Eyüp Karageçili, Ekrem Bilek, Ferda Cemiloğlu, Fuat Önen, Hatip Özer, Haluk Yıldızhan, Hikmet Bozyel, İsmail Bedirhanoğlu, İsa Tekin, İhsan Ay, Mahmut Kılınç, Mehmet Vural, Lütfi Baksi, Celal Baykara, Metin Baysungur, Metin Toprak, Muhittin Batmanlı, Osman Karavil, Ömer Dunlayıcı, Rahime Karakaş, Reşit Karakaya, Seîd Veroj, Süleyman Güney, Hamit Kılıçarslan, Mele Arif Sümerkan, Hişyar Özalp, Hüseyin Kaplan, Aziz Özalp, Haluk Gökalp, Kemal Yıldırım, Şeyhmus Asık, Tahsin Sever.

Ayrıca, Hamit Kılıçarslan ve beraberindeki heyet PDK-Bakur adına Çalıştay'a katılım sağladılar.