Pentagon: ABD, istikrarlı ve müreffeh bir Kürdistan Bölgesi taahhüdüne bağlı

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Vantura, Kürdistan Bölgesi'nden gelen üst düzey heyet ile yapılan görüşmede, ABD’nin iki taraf arasındaki ortaklığa, istikrarlı ve müreffeh bir Kürdistan Bölgesi taahhüdüne bağlılığını yeniden teyit ettiğini söyledi.

Pentagon: ABD, istikrarlı ve müreffeh bir Kürdistan Bölgesi taahhüdüne bağlı

Bir dizi temaslarda bulunmak üzere ABD'ye giden Kürdistan Bölgesi İçişleri Bakanı Reber Ahmed, ABD Savunma Bakanlığı Uluslararası Güvenlik İşlerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı Celeste Wallander ile bir araya geldi.

Görüşmeye ilişkin Rûdaw'ın sorularını yanıtlayan Pentagon Sözcüsü Philip Ventura,  Wallander ile Ahmed arasında gerçekleşen görüşmede, ABD'nin Pentegon ile Peşmerge Bakanlığı arasında Eylül 2022’de imzalanan Mutabakat Zaptına olan bağlılığını yeniden teyit ettiğini belirtti.

21 Eylül 2022 tarihinde Başkan Neçirvan Barzani ile Başbakan Mesrur Barzanin katılımıyla Erbil’de ABD Savunma Bakanlığı Uluslararası Güvenlik İşlerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı Celeste A. Wallander ile Peşmerge Bakanı Şorış İsmail ortak mutabaka zaptı imzalamıştı.

Sözcü Ventura, “Savunma Bakan Yardımcısı, ABD’nin Irak Federal Cumhuriyeti’nin bir parçası olan Kürdistan Bölgesi’nin istikrarı, güvenliği ve müreffehine olan taahhüdüne bağlılığını teyit etmiştir” ifadelerini kullandı.

Pentegon yetkilisi ayrıca, ABD ve koalisyon güçlerinin, Irak hükümetinin daveti üzerine, IŞİD'in tamamen yenilgiye uğratılmasını sağlamak amacıyla Peşmerge güçleri de dahil olmak üzere güvenlik güçlerine tavsiyelerde bulunmak ve onlara yardım etmek üzere Irak'ta bulunduğunu vurguladı.

Rûdaw’a konuşan İçişleri Bakanı Reber Ahmed de, bazı resmi temaslarda bulunmak üzere ABD’de bulunduklarını ve ilk görüşmeyi ABD Savunma Bakanlığı ile gerçekleştirdiklerini söyledi.

Bakan Ahmed, Pentogon yetkilileri yapılan görüşmenin içeriğine ilişkin “Bu kabine döneminde, Peşmerge Bakanlığında gerçekleşen reformlarda kaydedilen ilerlemelere değindik. Ayrıca, Kürdistan Bölgesi  ile ABD Savunma Bakanlığı arasında imzalanan ortak mutabakatta yer alan hedeflerin bir çoğuna çok kısa süre içerisinde ulaşılması ve elde edilen ilerlemelerden bahsettik” yorumunu yaptı.