Peşmerge Bakanlığı: Saldırılar Irak ordusunun kontrolündeki bölgelerden geliyor

Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreteri Cabbar Yaver, IŞİD’lilerin Irak ordusunun kontrolü altındaki bölgelerden gelerek Peşmergeye saldırdığını söyledi.

Peşmerge Bakanlığı: Saldırılar Irak ordusunun kontrolündeki bölgelerden geliyor

Süleymaniye’nin Germiyan Özel İdaresi Kifri ilçesine bağlı Kuleco kasabasında 27 Kasım akşamı Peşmerge 5’inci Piyade Tugayı mevzilerine saldırdı. Peşmergenin karşılık vermesi üzerine yaşanan çatışmada 4 Peşmerge yaralandı.

Çatışmanın ardından yola döşenen el yapımı patlayıcı, yaralıları taşıyan zırhlı araçta infilak etti. Araçta bulunan İsmail Muhammed Ferec, Neberd Said, Emin Hüseyin, İbrahim Baram ve Aras Semin isimli Peşmergeler şehit oldu.

Rûdaw Radyo yayınına katılan Cabbar Yaver, “Peşmergeye saldıran tüm terör örgütü IŞİD mensuplarının Irak ordusunun kontrolü altındaki bölgelerden geldiğini söyleyebilirim. Saldırıların ardından aynı geldikleri yere geri dönüyorlar. Çünkü Irak güvenlik güçleri sadece mevzilerini korumakla meşgul” dedi.

Salı akşamı yaşanan saldırının ayrıntılarına değinen Yaver, “Çatışma esnasında zırhlı araçtaki Peşmergeler saldırı altındaki arkadaşlarına takviye gidiyor. Aracın geçtiği yol toprak bir yol. Mayın arama dedektörü götürülmediği için böyle bir durum yaşanıyor. İhmalden söz ediliyorsa burada ihmal vardır” şeklinde konuştu.   

Irak ordusu ve Heşdi Şabi güçlerinin Ekim 2017’de Kerkük ve tartışmalı bölgelere saldırısından önce bu bölgelerin Peşmergenin kontrolünde olduğunu ve o süreçte IŞİD’lilerin rahatça saldıramadığını dile getiren Yaver, “Peşmergenin çekilmesi ile buralar Irak ordusunun kontrolü altına girdi. Burada 40 kilometre genişliğinde bir bölgeden söz ediyoruz. IŞİD’li teröristler bu bölgede rahatça saklanıp hareket edebiliyor” bilgisini paylaştı.  

Cabbar Yaver, Peşmerge ile Irak ordusu tarafından kurulacak ortak tugaylara da değindi.

Irak tarafından kaynaklı bazı gecikmelerin yaşandığını belirten Yaver, “Bu tugaylar şimdi Peşmerge Bakanlığına ait bir üste eğitim görüyor. Eğitim bittikten sonra (Aralık ayında) Irak silahlı kuvvetlerine katılacaklar. Daha sonra Ocak 2022’de bu bölgelerde görevlendirilecekler” dedi.