PKK ve PJAK’a üyelikten İran’da 16 yıl ceza alan HDP’liden ölüm orucu

İran’da 16 yıl ceza alan HDP’li siyasetçi Birdal, dudaklarını üç yerden dikerek ölüm orucuna başladığını duyurdu.

PKK ve PJAK’a üyelikten İran’da 16 yıl ceza alan HDP’liden ölüm orucu

Eylül 2021’de Urmiye’ye bağlı Maku kentinde tutuklanan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ağrı İl Genel Meclis Üyesi Mehmet Birdal’a Ağustos 2022’de 16 yıl ceza verilmişti.

Hengaw İnsan Hakları Örgütü, Maku Ceza Mahkemesi’nin Doğubeyazıtlı Birdal’ın yargılanması sürecini yürüttüğünü, Elemyar İrfani adlı hakimin Birdal’a 16 yıl ceza verilmesi kararı aldığını duyurmuştu.

Birdal’ın “PKK’ye ve PJAK’a (PKK'nin Rojhılat kolu) üyelik, yardım yataklık yapmak”, “İran’ın milli güvenliğine zarar verme girişiminde bulunmak” ve “İran’a karşı örgütlere mali kaynak sağlamak” suçlarından yargılandığı ve suçlamalar için cezanın ayrı ayrı verildiği aktarılmıştı.

Birdal, yaşadığı hak ihlallerine karşı tutuklu bulunduğu Maku Cezaevi’nde ölüm orucuna başladığını açıkladı.

Dudaklarını üç yerden dikerek ölüm orucuna başladı

Maku Cezaevi’nden ailesi aracılığıyla mektup gönderen Birdal’in dudaklarını üç yerden dikerek ölüm orucuna başladığını duyurdu.

MA’nın aktardığı mektupta Birdal, İran’daki kanunları hatırlatıp yatarı olan 4 yıl cezanın üçte birini yattığını, dolayısıyla serbest bırakılması gerektiğini söyledi.

Birdal mektubunun devamında şunları kaydetti:

“Kanun gereği, cezasının üçte birini çeken ‘azadi meşrud’ talep ederek serbest bırakılma hakkı tanınmıştır. Ben ise, cezamın üçte birini yattığım için yaptığım başvuru keyfi olarak ret edildi. Yine bu süreçte yaşadığım sağlık sorunları ile ilgili baştan sağma bakılarak gerekli tedavim yapılmamaktadır.

 Bunların yanı sıra görüş yasağı, ailem ile ilişkimin engellenmesi ve kanunda belirlenen haklarım ihlal ediliyor. Bütün yaşadığım sorun ve hak ihlallerine karşı yaptığım başvurularıma isi hiçbir cevap verilmemesinden kaynaklı olarak 31 Ekim tarihi itibariyle ağzımı üç yerden dikip ihlaller kaldırılıp ‘azadi meşrud’ hakkım verilinceye kadar ölüm orucuna başladığımı bildiriyorum.”