Prof. Dr. Görür'den o fay için açıklama: Belirli ölçüde stres yüklenmiş olabilir!

Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, Gümüşhane'de 4.3, Erzincan'da ise 3.7 büyüklüğündeki depremlere ilişkin yaptığı açıklamada, "Yedisu Fayına belirli ölçüde stres yükleyebilir" ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Görür'den o fay için açıklama: Belirli ölçüde stres yüklenmiş olabilir!

Gümüşhane ve Erzincan’da dün peş peşe deprem meydana geldi.

AFAD’dan yapılan açıklamada, merkez üssü Gümüşhane’nin Kelkit ilçesi olan 4,1 büyüklüğünde Erzincan’da ise 3,7 büyüklüğünde 5 dakika arayla iki depremin meydana geldiğini açıklamıştı.

Yaşanan deprem sonrası X hesabından bilgi paylaşan Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, “Erzincan-Bingöl arasında deprem beklediğimiz Yedisu Fayına belirli ölçüde stres yükleyebilir” ifadelerine yer verdi.

Görür şu bilgileri paylaştı:

"Arkadaşlarım Gümüşhane’de olan depremleri merak ediyorlar. Biri dün gece öbürü bu akşam oldu. Dün olanı Yeşilyurt-Kelkit’te (4,3), bu akşamki ise Cemalli-Kelkit’te oldu (4,0). Her iki deprem de Kuzey Anadolu Fayından Yeşilyurt- Olur arasında uzanan Dumanlı Fay Zonu içerisinde. Depremler küçük ama Erzincan-Bingöl arasında deprem beklediğimiz Yedisu Fayına belirli ölçüde stres yükleyebilir, sevgiyle."

İşte Naci Görür'ün açıklamalarından satır başları:

'En tehlikeli yer Bağdat Caddesi değil'

"Yapılan bir çalışmada 99 depreminden sonra 30 sene içinde (+/- 15 sene) deprem olabilir deniyor. Neden kentsel dönüşüm en çok bağdat Caddesi'nde oldu. Herkeste rant olduğu için. Çünkü en tehlikeli yer Bağdat Caddesi değil. Eğer sen İstanbul'u depreme hazırlayacaksan ilk andan itibaren eski İstanbul (tarihi yarımada), Büyükçekmece, Küçükçekmece sahil kesiminden başlayacaksın. Oralar tehlikeli."

İstanbul'da hangi bölge daha riskli?

Sahil yolu için özel doldurulmuş yerler ile gerçek sahil olan yerler çok dirençli yerler değil. Zaten beklediğimiz depremde Asya yakasının sahil şeridi bir noktada Avrupa Yakası'nın sahil şeridi gibi davranıyor. Oralar deprem açısından daha riskli.

'Gebze'den Kadıköy'e doldurulan yerler çok etkilenecek'

Gebze'den başlıyor, Kadıköy'e kadar gel. Orada normal plaj olan sahil kesimi veya çeşitli amaçla doldurulan yerler depremde en fazla etkilenecek yerler arasındadır.

'Tsunami yüksekliği 6 metreyi bulur'

O bölgeden deprem şiddeti kafadan 9.0. Sahilden 10 km yukarı çıkın o bandı göz önüne alın. Bizim boğazda birçok yerde tsunami yüksekliği 2 metreyi geçer. Avrupa yakasında boğaza yakın yerlerde bazı yerlerde 6 metreye kadar çıkabiliyor.

'Sağlam kayalar Asya tarafında'

Ataşehir'de bir vadi var. Orada zemin iyi değil. Oradan uzak yerlerde zemin iyi. 20 katlı bina yapan adam herhalde deli değil herhalde, ona göre temel sistemini seçmiştir. Sağlam kayalar genelde Asya'da var. Avrupa yakasının belirli alanına var. Diğer yerlerde genç kayalar var. Bunlar genelde kumlu, çakıllı kayalar. Bunlarda litolojik olarak zayıf olduğu için içinde de genelde su olduğundan deprem sırasında genel olarak sıvılaşmaya neden oluyorlar.

İstanbul'da nerenin zemini sağlam?

Boğazın hemen batısında Sarıyer tarafında İstinye vs. Oralarda sağlam kayalar var. Taksim'in zemin yapısında eski kayalar var bazı yelerde genç örtüler var. Onların dışında Çekmece gibi tehlikeli değil.”