PSK, üçüncü kongresini gerçekleştirdi

Kürdistan Sosyalist Partisi(PSK) 16-17 Aralık tarihlerinde Türkiye’nin yanı sıra Avrupa ve Kürdistan Bölgesi’nden delegelerin de katılımıyla Diyarbakır’da 3.konferansını gerçekleştirdi.

PSK, üçüncü kongresini gerçekleştirdi
Türkiye’de ‘Kürdistan’ ismiyle kurulan ilk partilerden biri olan Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK), tarafından Diyarbakır’da yapılan konferansta, Kürt halkının temel haklarını içeren yeni bir anayasa yapılması için bütün Kürt siyasi aktörlerine inisiyatif alma çağrısı yapıldı. 
 
2 Gün süren konferanstan sonra yayınlanan sonuç bildirisinde, Kürt meselesinin bütün ağırlığı ve yakıcılığı ile Ortadoğu’daki gelişmelerin odağında yer almaya devam ettiği, Kürt halkının varlığı ve demokratik kazanımlarına karşı saldırılarınson dönemde giderek arttığı, Kürt halkının ulusal demokratik haklarına yönelik inkar, asimilasyon ve yok etme politikalarının bölgesel düzeyde kaos, istikrarsızlık ve çatışma ortamını daha da derinleştirdiği kaydedildi.
 
Konferans’ta Kürdistan Bölgesi’nin siyasi, ekonomik ve askeri baskılarla çökertilmek istendiği de vurgulanırken, 31 Mart Yerel seçimlerinde bütün Kürt partilerinin işbirliği yapması gerektiği belirtildi.
 
“Kürdistan Bölgesi çökertilmek isteniyor”
 
Kürt ulusal direnişini yıllardır idam ve infaz yöntemleriyle sindirmeyi deneyen İran’daki teokratik şoven rejimin son dönemde Kürt siyasi aktörlerini tümden yok etmek için fiziki saldırı ve diplomatik baskılarını artırdığının vurgulandığı bildiride, “Irak’ta ise mezhepçi ve şoven güçler Irak Anayasası’nda güvence altına alınan Kürt halkının kazanımlarına karşı saldırılarını kesintisiz sürdürüyor. Kürdistan Bölgesi siyasi, ekonomik ve askeri baskılarla çökertilmek isteniyor. Rojava'da ise Kürt halkı sadece askeri ve fiziki saldırılara uğramamakta, buradaki doğal kaynaklar talan edilmekte, ekonomik alt yapı çökertilmekte ve demografik yapı değiştirilmektedir” denildi.
 
 
“Çözüm Kürtlerin ulusal birliğindedir”
 
Türkiye, İran, Irak ve Suriye’deki Kürtlerin sorunlarının çözümünün Kürtlerin ulusal birliğinden geçtiğinin kaydedildiği bildiride, “Kürdistan’ın her parçasında çözümü ve özgürlüğü, Kürt halkının ulusal demokratik güçlerinin birliğinde görmektedir. Ulusal özgürlük hedefi etrafında birleşen Kürt halkına hiçbir güç diz çöktüremez” denildi.
 
“Yeni anayasa söylemi fırsat olarak değerlendirilmeli”
 
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dile getirdiği yeni bir anayasa yapım çağrısının bir frısat olarak değerlendirilmesi gerektiği belirtilen bildiride, “son dönemde Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından dile getirilen yeni bir anayasa yapım çağrısının bir fırsat olarak değerlendirilmesinden yana olan PSK, bütün Kürt siyasi aktörlerini, Kürt halkının temel haklarını içeren bir anayasanın yapılması için ortak bir inisiyatif başlatmaya çağırır. Konferansımız, Kürtçenin eğitim dili ve resmi dil olarak kabul edilmesi yönündeki çabaların güçlendirilmesi, genişletilmesi ve sonuç alıcı bir tarza kavuşturulması için bütün Kürt siyasi aktörlerini duyarlı olmaya davet eder.Konferansımız, son dönemde 1925 Kürt Hareketi’nin lideri Şeyh Said şahsında Kürt ulusal değerlerine karşı başlatılan çok yönlü ırkçı ve düşmanca saldırılara karşı ortak bir tutum ve tepki geliştirmenin gereği vurgular.” ifadeleri yer aldı.
 
“Yerel seçimlerde Kürt partileri işbirliği yapmalı”
 
31 Mart 2024 tarihinde yapılan yerel seçimlerin çok önemli olduğuna değinilen bildiride, son olarak şunlar yeraldı:
 
“Seçilmiş belediyelere kayyumların atandığı, halkımızın demokratik iradesinin hiçe sayıldığı, sesinin kısıldığı, Kürdistan partilerinin kapatma davalarıyla kıskaca alındığı bir süreçte, Kürdlerin bütün belediyeleri alarak kendi kendini yönetmesi son derece önemlidir. Bu çerçevede yerel seçimlerde en geniş kapsamlı bir işbirliği acil hale gelmiştir.Böylesi bir işbirliği katılımcı, çoğulcu, renkli, demokratik ve çok sesli belediyeciliği ve yerinde yönetim modelini esas alan ortak bir politika üzerine inşa edilmelidir.Partilerin özgün kimliğini ve bağımsız niteliklerini koruduğu fakat birlikte hareket ettikleri bir ittifakın oluşması kendini dayatmaktadır. Kürdistan Sosyalist Partisi 3. Konferansı, yukarıdaki çerçeveye uygun bir seçim işbirliği çalışması için Parti Meclisimize görev vermeyi kararlaştırmıştır.”