Putin, Erdoğan'ı kasten mi bekletti...

Putin, Erdoğan'ı kasten mi bekletti...

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve heyetinin, 5 Mart’ta Kremlin’de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmek üzere resmi toplantı odasına kabul edilmeden önce dışarıda bekletildiği anları yansıtan görüntülerin Rus devlet televizyonunda yayınlanması tartışmalara yol açtı.

Putin’in Türk mevkidaşını kasten 2 dakika bekletip, bekletmediğine ilişkin sorular ortaya atılırken, bazıları ise söz konusu olayı Kremlin’in Erdoğan’a kasıtlı olarak yaptığını düşünüyor.

Ancak videoyu yayınlanan Rus devlet televizyonu, Kremlin’deki misafirlerin resmi toplantı odasına girmeden önce yan salonda beklemesinin geleneksel bir durum olduğunu belirtti.

Ruslar, konunun protokol düzenlemeleriyle ilgili teknik nedenleri olan rutin bir prosedür olduğunu vurguluyor. Görüntülerin yayınlanmasının, resmi yetkililer tarafından planlanmadığı söylense de durum spekülasyona yol açtı.

Bunun ardından yayınlanan ikinci bir videoda, 2016’da Ankara’ya gelen Putin’in aynı şekilde 2 dakika Erdoğan’ı beklediği görüldü.

Moskova’daki bazı kişiler, Putin’in de Erdoğan’ı 2 dakika bekleterek ‘intikam’ aldığını düşünüyor.

İki lider arasında, 2016’da ve geçtiğimiz hafta yapılan her iki görüşme de, iki ülke arasındaki ilişkileri ciddi biçimde sarsan büyük krizlerden sonra gerçekleşti.

Putin ve Erdoğan'ı 2016 yazında bir araya getiren zirvede, iki taraf da, Kasım 2015'te Rus uçağının Türkiye tarafından vurulması nedeniyle yaşanan büyük krizin etkilerini aşmaya çalışıyordu.

Toplantı, her iki taraf için de kabul edilebilir bir öneride bulunan eski Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in arabuluculuğunda gerçekleşti.

Ancak Astana sürecini başlatan zirvenin sonuçları, birkaç ay sonra Rusya'nın eski Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov’a düzenlenen suikast ile ciddi aksilik yaşadı.

İki lider, 5 Mart’ta yapılan son zirvede ise, İdlib'deki durum nedeniyle neredeyse askeri bir çatışmaya neden olan ciddi krizin üstesinden gelmeye çalıştı.