Rehine takası başladı | 13 İsrailli ve 39 Filistinli serbest

Gazze'de 4 günlük geçici ateşkes sonrası rehine takası başladı. Önce Hamas, 13 İsrail vatandaşlarını serbest bıraktı. Ardından da İsrail hapishanelerinde tutulan 39 Filistinli kadın ve çocuğun serbest bırakıldığı açıklandı.

Rehine takası başladı | 13 İsrailli ve 39 Filistinli serbest

İsrail devlet televizyonu KAN’ın aktardığına göre; Gazze Şeridi’nden İsrail’e götürülmek üzere Refah Sınır Kapısı üzerinden Mısır tarafına teslim edilen 13 İsrailli esir, İsrail İç İstihbarat Servisi Şin-Bet (Şabak) yetkilileri ile buluştu.

İsrail ise rehin tuttuğu 39 Filistinliyi serbest bıraktı. Katar Dışişleri Bakanlığı, İsrail hapishanelerindeki 39 kadın ve çocuk rehinenin serbest bırakıldığını doğruladı.

Hamas ile İsrail'in uzlaştığı "çatışmalara insani ara verilmesi mutabakatı" kapsamında bugün serbest bırakılan İsrailli esirler, ilk olarak Uluslararası Kızılhaç Komitesi görevlileri tarafından ambulanslarla Gazze'nin güneyindeki Han Yunus'tan Mısır sınırındaki Refah Sınır Kapısı'na nakledilmişti.

Ardından İsrailli esirler, Kızılhaç görevlilerince Mısırlı yetkililere teslim edilmişti.

Buna karşılık, İsrail’deki iki hapishanede tutulan 39 Filistinli esir de serbest bırakılmak üzere Batı Şeria’daki Ofer Cezaevi'ne nakledilmişti.

Kadın ve çocuklardan oluşan Filistinli esirlerin de Ofer Cezaevi'nden serbest bırakılmaları bekleniyor.

İsrail ile Hamas arasında çatışmalara 4 gün insani ara verilmesine ilişkin uzlaşma 24 Kasım Cuma günü saat 07.00'de (TSİ 08.00) uygulamaya girdi. Uzlaşıya göre Hamas'ın elindeki 50 İsrailli esire karşılık, İsrail hapishanelerindeki 150 Filistinli serbest bırakılacak. Serbest kalacak esirler her iki taraftan da kadın ve çocuklardan oluşuyor.