Reuters; Son Bir Haftada Suriye’de 300 Rus askeri Öldürüldü

Kremlin’e bağlı özel bir askeri şirkette çalışan yaklaşık 300 kişi, Suriye’de geçtiğimiz hafta öldürüldü ya da yaralandı.

Reuters; Son Bir Haftada Suriye’de 300 Rus askeri Öldürüldü

Kremlin’e bağlı özel bir askeri şirkette çalışan yaklaşık 300 kişi, Suriye’de geçtiğimiz hafta öldürüldü ya da yaralandı.

Reuters’in haberine göre, bir Rus askeri doktoru, yaklaşık 100 kişinin öldürüldüğünü, savaşçıları tanıyan başka bir kaynak da  ölenlerin sayısının 80’in üzerinde olduğunu söyledi.

Kayıpların zamanlaması, ABD’li yetkililerin ve ABD’ye bağlı savaşçıların, ABD liderliğindeki koalisyon güçlerinin Moskova’nın müttefiki Suriye Başkanı Beşar Esad’a karşı Deirezzor kentinde 7 Şubat’ta düzenledikleri saldırı zamanı ile çakışıyor olması akıllara bazı soru işaretleri getirdi.

Rus yetkililer, bu saldırılarda beş vatandaşın öldüğünü, ancak bu ölenlerin Rusya’nın silahlı kuvvetleri ile herhangi bir bağlantısının olmadığını açıkladı. Çatışmalar, Moskova’nın Suriye’de, söylediğinin aksine, çok derin bir ordu gücü bulundurduğunu gösteriyor.

Yaşanan olaylar, Rusya’nın Suriye’de ABD ile doğrudan çatışmaya girme riskinin bulunduğunu gösteriyor.

Beş askeri kaynağa göre, son birkaç günde Suriye’den Rusya’ya tahliye edilen yaralılar, dört Rus askeri hastanesine gönderildi. Moskova’daki bir askeri hastanede çalışan ve doğrudan Suriye’den gönderilen yaralıların tedavisinde yer alan askeri doktor, Cumartesi akşamı hastanede 50’den fazla hastanın bulunduğunu ve bunların yaklaşık yüzde 30’unun ağır yaralı olduğunu söyledi.

Kayıplar hakkında bilgi verilmediği için kayıpların isimsiz olduklarını söyleyen doktor, geçen hafta cuma ve pazartesi sabahları arasında yaralıların en az üç askeri kargo uçağıyla Moskova’ya gönderildiğini ve tedavilerinin Moskova’da yapıldığını söyledi. Uçakların hepsinin, üç yoğun bakım ünitesi ve birkaç düzine hafif yaralı hastayı barındırabilecek özel donanımlı askeri kargo uçakları olduğu bilgisine de ulaşıldı.

Bir doktor, kayıpların çoğunun Rus özel askeri savaşçıları olduğunu söyledi. Rus özel askeri savaşçıları, Rusya tarafından askeri eğitimler verilen çoğunluğu Kazakistan kökenli paralı askerlerden oluşuyor. bu askerler özel güvenlik firmaları ile çalışıyor.

Rusya Dışişleri Bakanlığı yetkilileri bu konu hakkında bilgi vermekten kaçınırken, Savunma Bakanlığı resmi rakamların açıklamalar için yeterli olduğunu belirtti.