Almanya: 53. Münih Güvenlik Konferansı başladı

Almanya’da düzenlenen 53. Münih Güvenlik Konferansı başladı.

Almanya: 53. Münih Güvenlik Konferansı başladı

Almanya’da düzenlenen 53. Münih Güvenlik Konferansı başladı.

Bu yıl 53’üncüsü düzenlenen Münih Uluslararası Güvenlik Konferansı’na tüm dünyadan 500’ün üzerinde politikacı, bürokrat, güvenlik uzmanı, uluslararası örgüt temsilcisi ve araştırmacı katılacak.

Toplam 16 devlet başkanı, 15 başbakan, 47 dışişleri bakanı, 30 savunma bakanı, 90 dolayında milletvekillinin yanı sıra uluslararası kuruluşlardan 59 temsilcinin konferansa katılacağı belirtildi.

Başbakan Neçirvan Barzani ve Kürdistan Bölgesi Güvenlik Konseyi Müsteşarı Mesrur Barzani de 53. Münih Güvenlik Konferansı’na katılıyor.

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, Almanya Başbakanı Angela Merkel, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da katılımcılar arasında yer alıyor.

Konferansın konu başlıkları ise, Donald Trump’ın ABD Başkanı seçilmesi, İngiltere’nin AB’den ayrılması, NATO ittifakı içindeki anlaşmazlıklar, olası ticaret savaşları, mülteci sorunu, Suriye’deki iç savaş, Çin ve Kuzey Kore odaklı Asya-Pasifik bölgesindeki gelişmeler, siber güvenlik, Ortadoğu barış süreci, Avrupa ve dünyada yükselişe geçen milliyetçi akımlar, Ukrayna krizi ve dünya genelinde artan terör tehlikesi.

İlk kez 1963 yılında Alman yayıncı Ewald von Kleist ve Amerikalı fizikçi Edward Teller tarafından hayata geçirildi.

İlk olarak “Askerî Bilimler Buluşması“ ismiyle düzenlenen etkinlik, sonradan Münih Güvenlik Konferansı adını aldı.