Reuters: Suudi Arabistan, İsrail'le normalleşme sürecini dondurdu

Uluslararası haber ajanslarına konuşan kaynaklar Suudi Arabistan'ın İsrail ile normalleşme sürecini rafa kaldırdığını açıkladı. İki ülke bir süredir ABD'nin desteğiyle normalleşme görüşmeleri yapıyordu.

Reuters: Suudi Arabistan, İsrail'le normalleşme sürecini dondurdu

Reuters'a konuşan iki kaynak, İsrail'le yapılacak ABD destekli normalleşme görüşmelerinde gecikme olacağını söyledi. Kaynaklardan biri, görüşmelerin şu an için devam edemeyeceğini, görüşmeler devam ettiğinde ise İsrail'in Filistinliler için vereceği tavizler konusunun daha büyük bir öncelik olması gerektiğini belirtti. Suudi Arabistan hükümeti ise konuyla ilgili yorum talebine yanıt vermedi.

'ABD, hamas'ın saldırısını kınaması için baskı yaptı'

Suudi Arabistan analisti Aziz Alghashian, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, "Normalleşme (Arap dünyasında) halihazırda tabu olarak değerlendiriliyordu. Savaş ise bunu yalnızca daha da şiddetlendirdi" ifadelerini kullandı.

Reuters haber ajansına konuşan iki kaynaktan ilki de, Washington yönetiminin bu hafta Riyad yönetimine Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırısını kınamaları yönünde baskı yaptığını, fakat Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal Bin Ferhan'ın bunu reddettiğini aktardı. Konu hakkında bilgi sahibi ABD'li bir kaynak da bunu doğruladı.