Rus uzmanlar: Ankara, Şam ve Moskova mola verdi

Rus uzmanlar: Ankara, Şam ve Moskova mola verdi

Moskova’daki Erdoğan-Putin zirvesinin yankıları sürüyor. İdlib’de ateşkes kararı alınan görüşmeyle ilgili yapılan analizlerde, bölgede gerginliğin azaltılmasının önemi vurgulanırken, henüz sorunun çözümünden bahsedilmesi için erken olduğu yorumu yapılıyor. Uzmanlarda ortak görüş, Moskova ve Şam'ın son anlaşma ile birlikte elini güçlendirdiği yolunda.

turkrus.com'un derlemesine göre bazı Rus uzmanların yorumlarından öne çıkanlar şöyle:

Vladimir Fitin (Rusya Stratejik Araştırmalar Enstitüsü Orta Doğu Merkezi Müdürü)

“Çok önemli müzakerelerdi ve oldukça verimli, yapıcı sonuç alındı. En önemlisi, ölümlerin ve Rusya-Türkiye savaşı ihtimalinin önüne geçildi. İdlib’in büyük bölümü Suriye ordusunun kontrolünde kalmaya devam ediyor. Tarafların, Astana sürecinin devam ettiğini teyit etmeleri de önemli.”

Sergey Marjetskiy (Topcor.ru)

“Şam ve Moskova’nın önemli bir başarı elde ettikleri kabul edilebilir. Şam yönetimi İdlib’in güney kısmını yeniden kontrolüne aldı. Teröristler kuzeye yöneldi, bu da Rus Hmeymin hava üssünü beklenmedik saldırılara karşı daha güvenli hale getirdi.

Türkler, Suriye’nin kuzeyindeki çıkarlarını korumak adına askeri güce başvurmaya hazırlar. Ankara İdlib’in yarısını kaybetmeye razı oldu, ama daha fazla geri adım atma niyetinde değiller. Binlerce kişiden oluşan silahlı militan gruplar bir yere kaybolmadı. Bunları bir şekilde kontrol altına almak gerekecek.

Eğer adını koymak gerekirse, Ankara, Şam ve Moskova bir mola verdiler. Sorunlar bir yere kaybolmadı, sadece çözümler ileri bir tarihe ertelendi.”

Dmitriy Lısenkov (Gazeteci, siyaset yorumcusu)

“Erdoğan çok becerikli bir siyasetçi ve çok hızlı ve zamanında manevra yapmayı öğrenmiş. Fakat Erdoğan’ın acilen Kürt meselesiyle ilgilenmesi gerekiyor.

Erdoğan AB’ye gücenmiş durumda. Şimdi bu durumu ustalıkla kullanıyor ve mülteciler üzerinden intikam alıyor.”

Viktor Litovkin (TASS ajansı askeri uzmanı)

“Erdoğan Avrupa'ya mültecileri kullanarak şantaj yapıyor. AB yeni bir akından ve Erdoğan’ın anlaşma şartlarını yerine getirmeyeceğinden korkuyor.

Erdoğan için asıl önemli olan Rusya’yı rahatsız etmek değil, Esad’dan kurtulmak.”