‘Sakarya’daki Kürt işçilere saldırı’ soruşturmasında takipsizlik kararı!

Mardin'in Mazıdağı ilçesinden Sakarya'ya fındık toplamaya giden Demir ailesi çalıştıkları tarlanın sahipleri tarafından 4 Eylül’de saldırıya uğramış ve bu görüntüler sosyal medyada büyük yankı uyandırmıştı.

‘Sakarya’daki Kürt işçilere saldırı’ soruşturmasında takipsizlik kararı!

Kürt işçilere yönelik ırkçı nefret saldırısında işveren ve Sakaryalı köylüler hakkında ‘Halkı kin ve düşmanlığa sevk etme suçu’ndan başlatılan soruşturmaya takipsizlik kararı verildi. 

Mardin Barosu’ndan avukat Leyla Kaya, Kemal Erdem, Nurullah Öner ve eski Sakarya Baro Başkanı Zafer Kazan takipsizlik kararına itiraz edecek.

Yaşları 25 ile 14 yaş arasında değişen ve çoğu akraba olan işçilere çavuşluk yapan Kasım Demir, olayın yaşandığı tarihte BBC Türkçe’ye yaptığı açıklamada, tarla sahibinin oğlunun önce kendisine saldırdığını, araya girip engel olmak isteyen yeğenlerinin de bu esnada darp edildiklerini söyledi.

Kasım Demir, olayın yaşandığı Cebecioğlu ailesine ait fındık bahçesinde dört gün önce çalışmaya başladıklarını belirterek, bahçenin sahiplerinin ilk günden beri kendilerine kötü davrandığını söylemişti: ''Koca koca adamlar, küçük çocuklara saldırdılar. Adamların kızımı dövdüğünü görmedim, kadınlara vurduklarını görseydim olay çok daha farklı sonuçlanabilirdi.”

‘Irkçı saldırya’ uğrayan Demir ailesi olaydan hemen sonra Mardin’e dönmüş ve burada 16 kişi Mardin Barosu’ndan avukatları aracılığıyla suç duyurusunda bulunmuştu.  Sakarya Valiliği’nin yalanladığı saldırıya ilişkin Kocaali Savcılığı da soruşturma başlatmıştı.

O dönem soruşturma kapsamında şüpheli olarak tespit edilen saldırganlardan Hasan Cebecioğluve Kenan Cebecioğlu adli kontrol şartı ve yurt dışı çıkış yasağıyla, Hüseyin ve Kadir Cebecioğlu ise doğrudan serbest bırakıldı. Kocaali Cumhuriyet Başsavcılığı’nın “basit yaralama” suçlamadan soruşturma başlattı. Avukatların TCK'nın 122. Maddesi gereğince yaptıkları ‘Nefret ve Ayrımcılık’ suç duyurusuna ise takipsizlik kararı verildi.

Mardin Barosu’ndan avukatlarla birlikte bugün Kocaali Savcılığı ile görüşen eski Sakarya Baro Başkanı Zafer Kazan, konuya ilişkin BasNews’e yaptığı açıklamada saldırının ayrımcılık olduğunu belirterek şöyle konuştu:

Olay ortaya çıkar çıkmaz savcılık dosyayı açmış. Dosya açılmış olmasına rağmen başta valilik olmak üzere idari kurumlar bunu inkar etti. Gereği hızlı bir biçimde yapılmadı. Saldırı sırasında Kürt işçilere ‘Burası Mardin’e benzemez, Burası Sakarya’ denmiş. Bunun tek bir adı var ayrımcılık. Orada Düzceli, Ordulu, Trabzonlu bir işçi olsaydı ‘burası Trabzon’a benzemez’ diyemezlerdi. Mardinli bir Kürt işçi olunca bunu çok rahat bir şekilde söyleyebiliyorlar. Bu açık ve net bir şekilde ayrımcılıktır ancak bu ayrımcılığa rağmen takipsizlik kararı verildi. Biz bu karara itiraz edeceğiz.

İddianamenin ‘basit yaralama suçundan’ hazırlanma ihtimali olduğunu söyleyen Kazan, “Anlaşılan o ki basit yaralama gibi gerçekten komik, olayı basitleştiren bir şekilde bir iddianame karşımıza çıkarsa vicdanları yaralayacaktır” dedi.

İşçilerin saldırıdan hemen sonra apar topar Mardin’e döndüklerini söyleyen Kazan, “Bu ilçiler haklarını, gündelik yevmiyelerini bile alamadan dönmek zorunda kaldılar. Ben Sakaryalı bir avukat olarak bu saldırıdan utandım. Bu ayrımcılığı kim yaptıysa hesabının sorulmasını bekliyoruz. Bunun için de Mardin Barosu’ndan avukat arkadaşlarla dosyanın takipçisi olacağız” diye konuştu.