Şengal’de altı yeni toplu mezar tespit edildi

Şengal’in Herdan köyünde IŞİD tarafından katledilen Ezidi Kürtlere ait 6 yeni toplu mezar bulundu. Irak ve Kürdistan Bölgesi’nden ekiplerin katılımı ile mezarlar açılacak.

Şengal’de altı yeni toplu mezar tespit edildi

Kürdistan Bölgesi ve Irak hükumeti temsilcileri, Şengal’deki insanlık suçunu araştıran kurum ve kuruluşlar ve Irak Toplu Mezarlar Müdürlüğü ekiplerinin hazır katılımı ile Şengal’in Herdan köyünde tespit edilen 6 toplu mezarın açılmasına başlandı.  

Çalışmalar, Birleşmiş Milletler temsilcilerinin gözetiminde yürütülüyor.

Rûdaw muhabiri Naif Ramazan, daha önce aynı bölgede IŞİD tarafından Ağustos 2014’te katledilen Ezidi Kürtlere ait toplu mezarların bulunduğunu aktardı.

Mezarların açılması için düzenlenen törende konuşan Kürdistan Bölgesi Şehit ve Enfal Bakanlığı temsilcisi Berevan Hamdi, “Şengal’de üçüncü defadır toplu mezarlar açılıyor. Bundan önce 2019’da Koco köyünde, 2020’de de Sulah köyünde içinde kadınların bulunduğu toplu mezarlar açıldı” dedi.

Hamdi, “Şu ana kadar açılan 21 toplu mezarda 360 kişiye ait naaşlar çıkarıldı. Naaşlar DNA tespiti için Bağdat’a gönderildi. Bunlardan 150’sinin kimliği tespit edildikten sonra ailelerine teslim edildi ve düzenlenen törenlerle toprağa verildi” bilgisini paylaştı.

Şengal’de işlenen suçları araştırma komisyonu üyesi Felah Hasan da, Rûdaw’â yaptığı açıklamada, bugün başlatılan çalışmada ekip olarak yer aldıklarını söyledi.

IŞİD mensupları 3 Ağustos 2014’te Şengal’e saldırmış, çoğu kadın, çocuk, yaşlı 6 bin 500 kişiyi kaçırmıştı. Yaşlı kadın ve erkekleri ilçede üç bölgede toplayan IŞİD’liler, burada toplu bir katliam gerçekleştirdi.

Ezidi Kürtleri Kurtarma Ofisi verilerine göre, bin 500 Ezidi Kürt kurşuna dizildi.

Şu ana kadar örgüt tarafından kaçırılan 3 bin 100 kişi kurtarıldı. Hala yaklaşık 2 bin 700 kişiden hiç bir haber alınamıyor./Rudaw