'Şengal’de topraklar ve evler yasal olmayan yollarla satılıyor'

'Şengal’de topraklar ve evler yasal olmayan yollarla satılıyor'

Şengal’de toprakların ve evlerin yasal olmayan yollarla satılmasına ilişkin Kaymakamlığın soruşturma dosyası yolsuzlukla mücadele komisyonuna gönderilecek. Şengal Kaymakamı, vatandaşların rızası olmaksızın yapılan toprak ve ev satışlarının bazı devletlerin desteği ile gerçekleştirildiğini söylüyor.

Şengal’de bazı vatandaşların izni ve rızası dışında toprak ve evlerin satıldığı bildiriliyor.

Konu hakkında BasNews’e konuşan Şengal Kaymakamı Mehma Xelîl, “Bu konuda yasal işlem başlatacağız, Şengal’de yapılan kanunsuzluğu kabul etmiyoru. Bugün Şengal’de satılan topraklara ilişkin inceleme başlatıyoruz. Toplanan dosyalar Temiz Eller Komisyonu’na(yolsuzlukla mücadele) gönderilecek” dedi.

Şengal’de satılan toprak ve evlerin tapu dairesinin izni olmadan gerçekleştirildiğini dile getiren Xelîl, “Şengal halkı topraklarının satılmasını istemiyor. Bazı evlerin üzerine “haciz geldiği” yazılıyor. Bu evlerin ve toprakların satılması Şengal halkına karşı bazı devlerin desteğinde gerçekleşiyor. Burdaki temel amaç Şengal’in demografyasını değiştirmek” şeklinde konuştu.

“Bazı devletlerin bu işte eli var” diyen Mehma Xelîl, “Bu devletler şengal’deki halkın evlerinin ve arazilerinin satılmasını teşvik ederek, Şengal’deki deografyayı değiştirmeyi amaçlıyor. Şengal’de halkın izni olmadan yapılacak hiçbir anlaşma yasal değildir” ifadelerini kullandı.

Şengal Kaymakamı Şengal’de yasal olmayan yollarla evlerin ve toprakların satın alınmasının komşu devletler desteğinde gerçekleştirildiğini söyledi.

Kürdistan Bölgesi İdaresi Dışında Kalan Kürt Bölgeleri arasında yer alan Şengal bölgesininin nüfusunun büyük kısmını Ezdi Kürtler oluşturuyor. Şengal bölgesi Duhok kentinin batısında, Musul’un kuzeyinde Kuzey-Güney ve Rojava Kürdistan’ın üçgeninde yer alıyor.

2014 yılında IŞİD terör örgütünün bölgeye saldırması ile birlikte bölgedeki Arap nüfusunun da desteği ile binlerce Ezdi kadın, çocuk, genç, yaşlı katledildi, binlercesi kaçırıldı. Yüzbinin üzerinde Ezdi Kürt bölgeden göç etti.

2016 yılında Başkan Barzani’nin komutasında Şengal IŞİD’den temizlendikten sonra bölge halkı evlerine dönmeye başladı.

Ancak 16 Ekim 2017 tarihinde YNK içerisinde bir kliğin, Irajk hükümeti ile anlaşması sonucu  Kürdistan Bölgesi İdaresi Dışında Kalan Kürt Bölgeleri ile birlikte şengal’de Haşdi Şabi güçlerince işgal edildi. Halkın büyük kısmı yeniden göç etti. Bölgeye IŞİD ile işbirliği yapan Arapların dönmesi, IŞİD saldırılarının artması nedeniyle bölge halkı yeniden katliam tehlikesi ile yüz yüze.

basnews