SMO Komutanı: ABD'nin çocuk raporu intikam raporudur

Suriye Milli Ordusu (SMO) Komutanlarından General Ziyad Haci Ubeyd, ABD'nin "çocuk savaşçı" raporunda kendilerine yöneltilen suçlamaları reddederek, "Bu rapor bizden intikam almak için hazırlanmış" dedi. Ubeyd ayrıca, Efrin'de ihlal yaşanmadığını savundu.

SMO Komutanı: ABD'nin çocuk raporu intikam raporudur
Amerikan Dışişleri Bakanlığı, 2021 İnsan Ticaret Raporu'nda (TIP), Suriye'de Beşar Esad yönetimine karşı mücadele eden ve Türkiye'nin "somut destek" verdiği Sultan Murad Tümeni'nin çocuk asker kullandığını belirtti.
 
Rûdaw TV'de Hêvîdar Zana'nın sunduğu 15:00 bültenine katılan SMO Komutanlarından General Ziyad Haci Ubeyd, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın raporuna ve Efin'de yaşanan ihlallere ilişkin açıklamalarda bulundu. 
 
Ubeyd, "SMO saflarında kaç çocuk savaşçı var" sorusuna, "Suriyeli çocuklar başından beri devrimin içerisinde yer alıyor. Dera'daki ayaklanmayı onlar başlattı" yanıtını verdi.
 
Hêvîdar Zana'nın "Göster başka, çocukların savaşçı olarak silah altına alınıp kullanılması başka. Rapor sivil ayaklanmaya kalkışanlardan değil, çocukların asker yapılmasından bahsediyor" yorumuna Ubeyd, "Söylenenler sonuna kadar yalan. Gelip araştırsınlar, biz hazırız. Aramızda hiç çocuk asker yok. 130 bin askerimiz var. SMO içerisinde bir çok grup var ama hiç biri çocuk değil. Rapor tamamen yanlış" yanıtını verdi.
 
"Rapor ABD Dışişleri Bakanlığı'nın değil, biz biliyoruz" diyen General Ziyad Haci Ubeyd, "Birleşmiş Milletler'den gelip incelesinler BM Güvenlik Konseyi'nden gelip incelesinler. BM Yemen'i İran destekli milislere bırakıp kaçmış. Deyrezor'da binlerce çocuğu asker yapıyorlar. Bunu görmüyorlar. Gelip İdlib'e baksınlar. Tüm askerlerimizin künyesi var. Aramızda çocuk yok. Bu rapor bizden intikam almak için yazılmış. Suriye değişik güçlerin kendi hesaplarını tasfiye ettiği bir arena olmuş, bazıları bu hesabı muhalefet üzerinden yapıyor" dedi.
 
Efrin'de yaşanan ihlallere ilişkin, "Efrin'deki silahlı gruplarınız üzerinde kontrol sahibi misiniz?" sorusuna Ubeyd, "Bizi suçlayanlar gelip Efrin'e bakabilir. Köy köy gezip görebilirler. Ne insan kaçırma var be öldürme. Vallahi hayat son derece normal yürüyor" şeklinde yanıt verdi.
 
Ubeyd, "Efrin halkının yüzde 80'i göç etmiş. Bu konuda raporlar var. Ağaçları kesiliyor. Zeytinleri çalınıyor, Türkiye'de satılıyor. Siz bunları nasıl görmüyorsunuz" sorusuna da, "Biz de bu konuyu çok tartıştık. Bize çok saldırı oluyor. Rûdaw'dan bir ekip gelip Efrin'deki durumu görebilir. Evet ihlaller yaşandı ama bahsedildiği düzeyde değil" diye yanıt verdi.
 
SMO'nun kurduğu özel askeri mehkemelerde ihlallerin soruşturulduğunu ve suçluların yargılandığını söyleyen General Ziyad Haci Ubeyd, "Neden bunun sonuçları kamuoyu ile paylaşımladı" sorusuna, BM veya tarafsız heyetler giderse bu belgeleri paylaşabilecekleri yanıtını verdi.
 
Ubeyd, "Türkiye'nin yeterince zeytini var. Neden Efrin'deki zeytinleri alıp ihrac etsin ki? Bu belirtilenler doğru değil" dedi.
 
Efrin'de yaşananlara ilişkin rapor yayınlanmıştı
 
Rojava'nın Efrin kenti, 18 Mart 2018 yılından beri Türkiye’nin destek verdiği eski adıyla Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) olan SMO'nun kontrolünde bulunuyor.
 
Efrin İnsan Hakları Örgütünün 2020 yılı raporuna göre, Suriye’nin çeşitli yerlerinden Efrin’e 400 bin kişi yerleştirildi. Diğer yandan Efrin’in 300 bin yerlisi de göçe zorlandı. Yine 987 kişi fidye karşılığında kaçırıldı.
 
Kentte yaşnan 29 patlamada 170 kişi ya öldü ya da yaralandı.
 
Efrin'de 50 tarihi mekân yağmalandı ve ya yıkıldı. 250’den fazla ev sahiplerinden zorla alınıp satıldı.
 
Efrin’de 72 bin zeytin ağacına el konuldu ya da söküldü. Silahlı gruplar tarafından, 90 bin ton zeytin yağına el konuldu.