Süryani papaz, vasiyeti üzerine Şırnak’taki köyünde toprağa verildi

Süryani papaz Mete Eksen’in cenazesi, 90’larda göç etmek zorunda kaldığı köyü Hesena’da toprağa verildi.

Süryani papaz, vasiyeti üzerine Şırnak’taki köyünde toprağa verildi

Şırnak’ın Silopi ilçesine bağlı Süryani köyü Hesana’dan 1990’lı yıllarda göç etmek zorunda kalan papaz Mete Eksen, 5 Nisan’da Belçika’da yaşamını yitirdi.

Papaz Eksen’in cenazesi, vasiyeti üzerine doğduğu köy olan Hesena’da defnedildi.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre Eksen’in cenazesi, hava yoluyla önce İstanbul’a, daha sonra Şırnak’a getirildi. Eksen’in cenazesi, buradan da yakınları ve sevenleri tarafından alınarak köye getirildi. Eksen için, harabeye dönen evinin tam karşısında bulunan Marmoşel Kilisesi’nde tören düzenlendi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mardin eski Milletvekili Erol Dora, HDP’li Silopi Belediyesi Eşbaşkanı Süleyman Şavluk, çok sayıda papaz, Avrupa ve bölge kentlerinden gelen yüzlerce kişi Eksen için düzenlenen törene katıldı.

Tören sonrası Eksen’in cenazesi omuzlara alınarak, yaklaşık 500 metre uzaklıkta bulunan köy mezarlığına dualar eşliğinde götürüldü.

Eksen’in oğlu Besim Eksen, cenaze törenine katılanları Kürtçe, Türkçe ve Süryanice selamlandı. Babasının yaşamı boyunca halkların iyiliği ve barışını istediğini belirten Eksen, kendilerinin de bu taleplerle yaşamlarını sürdüreceklerini söyledi. Sonrasında İncil’den ayetler ve ilahiler okundu.

HDP’li Erol Dora ise papaz Eksen’in en büyük hayalinin doğduğu toprakların sahipsiz kalmaması olduğunu söyleyerek “Papazın son dileği bu coğrafyaya sahip çıkılmasıydı. Papazın çocuklarına ve bütün köy halkına bu görev düşüyor. Bu topraklara ve coğrafyaya sahip çıkmamız gerekiyor. Kendi topraklarında defnedildiği için de çok sevinçliyiz” dedi.

Konuşmaların ardından Eksen’in cenazesi toprağa verildi.