T-KDP'den Bahçeli'nin Referandum tehditlerine açıklama

T-KDP'den Bahçeli'nin Referandum tehditlerine açıklama

MHP lideri Devlet Bahçelinin, geçen hafta Irak Kürdistan bölgesinin bağımsızlık referandumunun ‘casus belli’ yani ‘savaş nedeni’ sayılması gerektiğini vurgulayarak Ankara’dan sertlik talep ettiği açıklamasına bir tepki de T-KDP'den geldi.

T-KDP Sözcüsü Rojhat Amedî'nin yapyığı açıklama şu şekilde:

Referandum kavramı, demokratik sistemlerde halkın kendi iradesini tespit etmek için yapılan oylamaların sonucudur. Bütün dünyada kabul gören halk oylamaları, toplumların ve ulusların kendi geleceklerini tayin etme arzusuyla yapılmaktadır. Referandumlardan çıkan sonuçlara göre, referandum oylamasının yapıldığı yerlerde ve uluslararası arenada kimsenin çıkan sonuca itiraz etme hakkı bulunmamaktadır. Çünkü çıkan sonuç(lar) halkın dünyaya verdiği cevaptır ve karar mekanizmasıdır.

Ülkemiz Kürdistan’ın güneyinde 25 Eylül 2017 tarihinde yapılacak olan referandum da aynen bu yöntemdir ve halkın iradesinin toplamıdır. Tarihe kısaca bir göz gezdirirsek, Kürtlerin en az 10 defa devlet kurduklarını görmekteyiz. Ancak işin diğer tarafı şudur ki; referandumla halk oylamasına gitmek bir kez dahi Kürtlere nasip olmamıştır.

Dolayısıyla, söz konusu olan Bağımsızlık Referandumu Kürtler için bir ilk ve olağanüstü bir önem arz etmektedir.
Demokrasi, hukuk ve insan haklarına saygılı olan bütün çevrelerin, bütün ülkelerin Kürtlerin bu haklı girişimene saygı göstermesi gerekmektedir. Şu ana kadar uluslararası arenadan gelen tepkiler ve yaklaşımların geneli, Kürtlerin referandum kararına saygılı davranma temelinde gelişmektedir.

Ne var ki Referandum kararı ile beraber; Kürtlerin imhası temelinde siyaset yapan ve ancak bu çerçevede siyasi varlığını koruyabilen, kendi yaşamlarını başka ulusların imhası temelinde geliştiren bazı gerici, kafatasçı çevreler, Kürtlerin bu haklı girişimini engellemek istemekle yetinmeyip kan kusarcasına savaş ilanı açıklamalarında bulunmaktadırlar.

Bu açıklamaları yapan kişilerden biri de MHP genel başkanı Devlet Bahçelidir. Bahçeli, "Bu referandum Kürdistan provasıdır. Türkiye için gerekirse de savaş sebebi sayılmalıdır. Peşmerge yönetimi Türk Milletinin sabrını daha fazla zorlamaktan vazgeçmelidir. Eğer ki milli bekamıza yönelmiş tehditler yok edilmezse savunma güçlükleri karşımıza çıkacaktır." açıklaması ile Kürt halkına karşı olan kinini bir kez daha kamuoyu önünde beyan etmiş ve gerici zihniyetini gözler önüne sermiştir.

Devlet Bahçeli, aslında söz konusu tavrı ile Türkiye toplumunda küçümsenmeyecek bir kesimin yaklaşımını ifade etmektedir. Bütün dünyada kabul gören referanduma karşı sergilenen bu gerici yaklaşım ile bir suç işlenmektedir. Bahçeli, Kürtlere açıkça "Biz sizi imha edeceğiz“ mesajını vermekte ve açıktan tehdit savurmaktadır.

Partimiz, Türkiye siyasi çevrelerine, Bağımsızlık Referandumunun Kürt halkının haklı ve doğal bir talebi olduğunu, bunun bölge halklarına yönelik bir taaruz olmadığını, bölgede demokrasi ve istikrarın sağlamasına katkı sağlayacağını hatırlatmakta, Devlet Bahçeli ve onun gibi düşünen kişi ve kesimlerin bu düşmanca tavırlarından bir an önce vazgeçmelerini talep etmektedir.