Tehran Times: İdlib, Türkiye’nin gerçek yüzünü gösterdi

Tehran Times: İdlib, Türkiye’nin gerçek yüzünü gösterdi

Suriye’nin İdlib kentinde 36 askerini kaybeden Türkiye, bölgedeki varlığını misilleme harekâtıyla sürdürüyor. Bir yandan ABD’den Patriot isteyen Ankara, diğer yandan Rusya ile diplomatik temaslarını devam ettiriyor.

TSK ve TSK destekli ÖSO grupları sahada Suriye ordusuna karşı operasyonlarını sürdürürken, İran’da yayınlanan Tehran Times gazetesinde yayınlanan bir yazıda, Türkiye’nin İdlib politikasının Ankara’nın gerçek yüzünü gösterdiğine dikkat çekiliyor.

Yazıda “Suriye direniş güçleri İdlib’i militanların işgalinden kurtarmak için operasyon başlatır başlatmaz, Türk yetkililerin gerçek yüzünü gösterip açıkça Suriye ordusu mevkilerini hedef aldığı” ifadeleri yer alıyor.

Türkiye’nin Suriye ordusunun mevkilerine yönelik saldırılarının Rusları kızdırdığı belirtilen yazıda, “Ruslar sonunda Türk işgalcilere yıkıcı bir yanıt vermeye karar verdi” deniliyor. “Moskova’nın, Erdoğan’a karşı sert tavır takınması için uygun zamanı ve ona ne zaman esnek davranması gerektiğini bilecek kadar zeki olduğu” ifadeleri yer alan yazıda, dikkat çeken ifadeler şöyle:

“Türkiye, İran, Rusya ve Türkiye arasındaki üçlü komite tarafından onaylanan anlaşmaları uyguladığını iddia etmesine rağmen, terörist grupları İdlib’de kendi amaçlarına ulaşmak için araç olarak kullandığına dair kanıtlar var.

Görünen o ki sürekli inkar etmiş olsalar da Suriye topraklarını işgal etmek ve ele geçirilen toprakları yönetmek Ankara’daki yetkililerin en önemli hedeflerinden biri.

Suriye direniş güçleri, İdlib’i militanların işgalinden kurtarmak için geniş kapsamlı operasyon başlatır başlatmaz, Türk yetkililer gerçek yüzünü gösterip açıkça Suriye ordusunu hedef aldı.

Türkiye’nin Suriye ordusunun mevkilerine yönelik saldırıları Rusları kızdırdı ve Ruslar sonunda Türk işgalcilere yıkıcı bir yanıt vermeye karar verdi. Rusya saldırıları 70’e yakın Türk askeri personel öldürdü ve onlarcasını yaraladı. Türk güçlerinin bundan sonraki saldırıları ise iki taraf arasındaki tansiyonun yükselmesine neden oldu.

Türk yetkililerin gerçek hedefi -ki bu, utanç verici bir skandaldan başka bir şey değil- Ankara’nın, aralarında ABD ve NATO’nun olduğu müttefikleri Türkiye’ye İdlib konusunda destek vermeye başlayınca açıkça gözler önüne serildi.

Ankara, Şam ve Moskova’nın İdlib’i, Türkiye tarafından son yıllarda doğrudan veya dolaylı olarak desteklenen militan grupların kontrolünden kurtarma konusunda kararlı olduğunu ve bu nedenle politikasını gözden geçirmesi gerektiğini anlamış olmalı.

Rusya ve Türkiye’nin İdlib’de direkt karşı karşıya gelmeleri elbette olası değil çünkü Rusya, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la nasıl etkileşim içinde olacağını bildiğini kanıtladı. Moskova, Erdoğan’a karşı sert tavır takınması için uygun zamanı ve ona ne zaman esnek davranması gerektiğini bilecek kadar zeki.

ABD ise İdlib’e direkt olarak müdahale etmeyecek. ABD’nin politikası şu anda taraflara şantaj yapmak üzerine kurulu.”