Tükiye'den Arap Birliği'ne yanıt: Asılsız iddiaları reddediyoruz!

Türkiye Dışişleri Bakanlığı’ndan, Arap Ligi Dışişleri Bakanları Konseyi toplantısında kabul edilen Türkiye'ye yönelik "Orta Doğu'da provokasyonları durdurması" yönündeki kararlarına ilişkin yapılan açıklamada, “Ülkemize yönelik asılsız iddiaları tümüyle reddediyoruz" denildi.

Tükiye'den Arap Birliği'ne yanıt: Asılsız iddiaları reddediyoruz!

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Arap Ligi Dışişleri Bakanları Konseyi’nin 9 Eylül'de düzenlenen toplantısında kabul edilen kararlarda yer alan Türkiye'ye yönelik asılsız iddiaların tümüyle reddedildiği bildirildi.

Bazı Arap Ligi ülkelerinin kendi emel ve gündemlerini gizlemek amacıyla Türkiye'yi hedef alan kalıplaşmış ithamlarını sürdürmelerinin Arap halkları nezdinde herhangi bir karşılığının bulunmadığı belirtilerek, şunlar kaydedildi:

"Kimseye faydası olmayan bu tutumlarda ısrar edilmesi, bölgede son dönemde atılan olumlu adımlarla da bağdaşmamaktadır. Nitekim maksatlı niteliği malum bu kararlara bazı Arap Ligi üyelerinin de karşı çıktığı veya şerh koydukları görülmektedir. Türkiye kararlı ve ilkeli tutumuyla Arap ülkelerinin egemenlik, toprak bütünlüğü ve bağımsızlıklarının korunması amacıyla en fazla çaba gösteren ülkelerin başında gelmektedir.

Türkiye’nin, milli güvenliğine ve çıkarlarına yönelik tehditlerle uluslararası hukuk çerçevesinde yürüttüğü mücadelenin, Arap Ligi kararlarında eleştiri konusu yapılması kabul edilemez, bir anlam da ifade etmez. Bu itibarla, Arap Ligi’ni, bu tür beyhude yaklaşımlardan kurtulmaya ve Arap halkının huzur, refah ve esenliğine odaklanmaya davet ediyoruz."

Arap Birliği Dışişleri Bakanları toplantısı dün Mısır’ın başkenti Kahire’de düzenlendi. Toplantıda, Arap ülkelerin iç meselelerine müdahaleye karşı kararlı bir duruş sergilendi.

Arap Birliği Dışişleri Bakanları Konseyi, Kuveyt Dışişleri Bakanı Ahmed Nasır el-Muhammed es-Sabah’ın başkanlığında, 156’ıncı oturum için dün Kahire'de toplandı. Toplantıya Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt’ın yanı sıra Birleşmiş Milletler (BM) Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini de katıldı.

Toplantıda Filistin meselesi, Suriye ve Yemen'deki gelişmeler, Libya arenasındaki son durum, Lübnan ile dayanışma, Arap Körfezi bölgesindeki seyrüsefer güvenliği ve enerji arzı konuları gündeme gelmişti.

Arap Ligi'nin de dışişleri bakanlarının katıldığı Arap ülkeleri dışişleri bakanları, Libya, Irak ve Suriye gibi Kuzey Afrika ülkelerinde ve Orta Doğu'da Ankara'nın müdahalelerinin bölge güvenliğini "tehdit ettiğini" ileri sürerek Türkiye'nin "provokasyonlarına son vermesi"ni de içeren bir dizi karara imza koydu.

Özellikle, "Libya'daki Türk müdahalelerini" kınayan Arap ülkeleri "Türkiye'nin Suriye topraklarındaki saldırısını" da reddetti ve bunu "Birleşmiş Milletler Sözleşmesi ilkelerinin ve Güvenlik Konseyi kararlarının "açık ihlali" olarak değerlendirdi.

Bu durum karşısında Arap Ligi, Mısır'ın başını çektiği Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Irak'ın da yer aldığı "Arap ülkelerinin içişlerine Türk müdahalesi" konusunda bir komitenin kurulmasını da memnuniyetle karşıladı.