Rusya: Erdoğan-Esad görüşmesi 'yol haritasından' sonra olacak

Putin'in Suriye Özel Temsilcisi Lavrentiyev, iki lider arasındaki zirvenin ancak Suriye-Türkiye ilişkilerinin normalleştirilmesine yönelik "yol haritasının" ardından yapılacağını söyledi.

Rusya: Erdoğan-Esad görüşmesi 'yol haritasından' sonra olacak

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentiyev, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad arasındaki zirvenin, ancak iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesine yönelik “yol haritası” hazırlandıktan sonra gündemde olacağını söyledi.

Lavrentiyev, Kazakistan’ın başkentinde 20’ncisi düzenlenen Suriye konulu Astana görüşmelerinin ana oturumu sonrası düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulundu. İki gün süren görüşmeler kapsamında Rusya, Türkiye, İran ve Suriye dışişleri bakan yardımcıları düzeyinde Suriye-Türkiye ilişkilerinin normalleştirilmesine yönelik “yol haritasının” görüşüldüğü dörtlü toplantıyı gerçekleştirdiklerini aktaran Lavrentiyev, söz konusu “yol haritasının” cumhurbaşkanları düzeyinde onaylanması için daha fazla çalışılması gerektiğini belirtti.

Lavrentiyev, “yol haritasının” hazırlanmasına ilişkin çalışmaların oldukça yoğun ve sıkı bir şekilde ilerlediğine dikkati çekerek “Yol Haritası tamamlanır tamamlanmaz Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın üç garantör ülkenin cumhurbaşkanlarının da hazır bulunduğu görüşmede, bir araya gelme konusunun tartışılması için söz konusu çalışmanın sonuçları liderlerimize sunulacaktır” ifadesini kullandı.

Suriye konulu Astana görüşmeleri kapsamında, ilk gün Türkiye, Rusya, İran ve Şam yönetimi heyetleri arasında Suriye-Türkiye ilişkilerinin normalleştirilmesine yönelik “yol haritasının” ele alındığı dörtlü toplantı yapılmıştı.