Türk ekonomisi karanlık günlere doğru yol alıyor

Türkiye ekonomisi daha da karanlık günlere doğru yol alırken, krizin kısa vadede son bulması beklenmiyor.

Türk ekonomisi karanlık günlere doğru yol alıyor

Türkiye ekonomisi daha da karanlık günlere doğru yol alırken, krizin kısa vadede son bulması beklenmiyor.

Bir dönem Dow Jones Türkiye Temsilciliği de yapan ekonomist Erkan Öz, YouTube kanalındaki analizinde, özel sektörün 200 milyar dolar borcu olduğunu ve kur krizi nedeniyle büyük bir zarar yazıldığını söylüyor.

Dolardaki kurun 3 küsurlardan bir yılda 5.40’lara yükseldiğine dikkat çeken ekonomist, 350 milyar dolar zarar oluştuğunu ve özel sektördeki 6-7 yıllık kârın buhar olduğunu kaydediyor. Öz, doları 2019'da 10 liralara kadar çıkaracak bir senaryo ihtimalinden bahsediyor.

Doların geleceğinin ne olacağını detaylı bir şekilde analiz eden Erkan Öz, IMF’ye karşı olduğunu belirterek, kurumun sadece yurt dışına dolar borcunun ödeneceğini garanti edeceğini savunuyor.

Söylediklerinin bir tavsiye olmadığının altını çizen Öz, seçime kadar 5.5 ile 6 liranın arasında bir seviye görülebileceğine işaret ediyor.

Kuru en çok etkileyecek olanın Fed’in her ay 50 milyar dolar parayı piyasadan çektiğini söyleyen ekonomist, eylül sonunda 5.82’lerin görülebileceğini kaydediyor. Merkez Bankası’nın faiz de indireceğini öngören Öz, S-400 krizini de baz alarak çok rahatlıkla doların 6.5 liralara gidebileceğini ifade ediyor. Öz, Venezuela ve İran konusunda Türkiye'nin ABD karşıtı bir pozisyon alması durumunda doları 8 liraya kadar taşıyacak bir senaryonun oluşabileceğine dikkat çekiyor.

Küresel piyasalarda yavaşlamanın devam edeceğine dikkat çeken ekonomist, Fed'in para yakma politikasının devam etmesi durumunda bir kriz ortamı oluşacağını ve AB'deki ihracat pazarında da bir daralma olması ihtimalinde doların buradan da rahatlıkla 8-9-10 liralara kadar çıkabileceğini ifade ediyor.

Erkan Öz, ABD'nin Rusya'ya uyguladığı gibi Türkiye'ye de full ambargo uygulaması halinde "O zamanki kur seviyesini 3-4'le çarpmak lazım" görüşünü dile getiriyor. 

2019 yıl sonu için kişisel tahminin en az 7-8 lira olduğunu belirten Öz, 2020'de de kriz anının iyice hissedilmesi durumunda da sağlam paraların o dönem gündeme geleceğini kaydediyor.