Türkiye hava sahasını Süleymaniye uçuşlarına kapattı

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Türkiye hava sahasının 3 Temmuza kadar Süleymaniye Uluslararası Havalimanı’ndan yapılan uçuşlara kapatıldığını açıkladı. Açıklamada, “Sözkonusu karar, Süleymaniye’de PKK terör örgütünün faaliyetlerinin yoğunlaşması, terör örgütünün havalimanına nüfuz etmesi ve böylece uçuş güvenliğinin tehdit edilmesi çerçevesinde alınmıştır” denildi.

Türkiye hava sahasını Süleymaniye uçuşlarına kapattı

Süleymaniye Uluslararası Havalimanı Genel Müdürü Hendırin Hiwa Mufti, önceki gün Türk Hava Yollarının (THY) Süleymaniye seferlerini 11 Nisan’a kadar askıya aldığını açıklamıştı.

Rûdaw’a konuşan Mufti, THY’nin seferlerin neden askıya alındığı hakkında kendilerine bir açıklama yapmadıklarını, durumu Irak Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'ne de bildirdiklerini söyledi.

Konu hakkında Rûdaw’ın ulaşmaya çalıştığı THY yetkilileri bir açıklama yapmadı.

Bakanlıktan açıklama

Türkiye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Tanju Bilgiç, Türkiye hava sahasının Süleymaniye uçuşları kapatılmasına ilişkin soruyu cevapladı.

Bilgiç şu ifadeleri kullandı:

“Türk hava sahası, Irak Süleymaniye Uluslararası Havalimanı’nı iniş/kalkış için kullanacak hava araçlarının kullanımına 3 Nisan itibarıyla kapatılmıştır.

Sözkonusu karar, Süleymaniye’de PKK terör örgütünün faaliyetlerinin yoğunlaşması, terör örgütünün havalimanına nüfuz etmesi ve böylece uçuş güvenliğinin tehdit edilmesi çerçevesinde alınmıştır.

İlk aşamada 3 Temmuz 2023 tarihine kadar geçerli olması öngörülen karar, anılan tarihe kadar yakından izleyeceğimiz gelişmeler ışığında tekrar gözden geçirilecektir.”