Türkiye'de mal varlığı dondurulan isimler listesinde ilginç detay

Resmi Gazete'de yayımlanan kararla 377 kişi ve kuruluşun Türkiye'deki mal varlıkları donduruldu. Dört ayrı listede Gülen cemaati yapılanması, IŞİD, PKK ve DHKP/C yöneticileri oldukları belirtilen kişiler arasında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayanlar ve Suriye ve Iraklı olduğu halde Türk vatandaşlığı alan isimler de var.

Türkiye'de mal varlığı dondurulan isimler listesinde ilginç detay

Türkiye İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan'ın imzasını taşıyan 06 Nisan 2021 tarihli karar bugün Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

12 sayfadan oluşan kararda, mal varlığı dondurulanlar arasında Fethullah Gülen ile PKK yöneticilerinden Murat Karayılan, Cemil Bayık, Duran Kalkan, Fehman Hüseyin ve DSG Genel Komutanı Mazlum Abdi de bulunuyor.

“Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Kanun”a atıf yapılan kararda "6415 sayılı Kanunun 7'nci maddesinin 3'üncü fıkrası uyarınca, aynı Kanun'un 3'üncü ve 4'üncü maddesi kapsamına giren fiilleri gerçekleştirdikleri hususunda makul sebeplerin varlığına istinaden ekli listelerde adı geçen kişi, kuruluş veya organizasyonların Türkiye'de bulunan mal varlıklarının dondurulması kararlaştırılmıştır" denildi.

MASAK'tan açıklama

Hazine ve Maliye Bakanlığı Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, Fetullah Gülen Cemaati, IŞİD ve PKK yöneticileri ve örgüt üyesi toplamda 377 kişi, kuruluş ve organizasyonların Türkiye'deki mal varlıklarının dondurulmasına ilişkin kararın Resmi Gazete'de bugün yayımlandığı hatırlatıldı.

Kararla ilgili açıklama yapılmasına gerek duyulduğu belirtilen açıklamada, “mal varlığı dondurma” tedbirinin Türk hukukuna ilk olarak 6415 sayılı “Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Kanun” ile girdiği kaydedildi.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Anılan kanun uyarınca Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) 1267, 1988, 1989 ve 2253 sayılı kararları kapsamında kişi, kuruluş ve organizasyonların malvarlığının dondurulabilmesi, Türkiye'nin yabancı devletlerden ve yabancı devletlerin Türkiye'den terörizmin finansmanı ile mücadele kapsamında malvarlığı dondurma talebinde bulunabilmesine imkan sağlanmıştır. 7262 sayılı Kitle İmha Silahlarının Yayılmasının Önlenmesine İlişkin Kanun'un 38. maddesiyle de BMGK kararına ya da yabancı ülke taleplerine bağlı olmaksızın, ülkemizin terör örgütleri ile ilgili kişi, kuruluş ve organizasyonların doğrudan Türkiye'de bulunan malvarlıklarının dondurulması mekanizması ihdas edilmiştir."

Bu kanunun 38. maddesine göre, Değerlendirme Komisyonunun önerisi ile Hazine ve Maliye Bakanı ve İçişleri Bakanı'nın kararına istinaden "mal varlığı dondurma" işleminin tesis edildiğinin altı çizilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanan anılan karar ile Türk mahkemelerince terör örgütü olduğuna karar verilen FETÖ/PDY, DEAŞ, PKK/KCK ve DHKP/C terör örgütü üyesi olan toplamda 377 kişi, kuruluş ve organizasyonların ülkemizde bulunan tüm mal varlıkları dondurulmuştur. Ülkemiz, terör ve terörizmin finansmanı ile etkin bir şekilde mücadele etmek için ulusal ve uluslararası tüm hukuksal araçları kararlılıkla kullanmaya devam edecektir."

Türkiye vatandaşı olmayanlar var

12 sayfalık kararda, mal varlıklarının dondurulduğu açıklanan 365 kişi ve 12 kuruluşun listesi dört ayrı bölümden oluşuyor.

İlk listede Gülen Yapılanması'na, ikinci listede IŞİD'e, üçüncü listede PKK'ye, dördüncü listede ise DHKP-C'ye mensup oldukları belirtilen kişiler yer alıyor.

Listede Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayanlar da yer alıyor. Gülen yapılanmasında Almanya vatandaşı Mehmed Çelik, İngiltere vatandaşı Özcan Keleş bulunuyor.

Yabancı ülke vatandaşlarının çoğu IŞİD’li

IŞİD listesinde ise Irak, Suriye, Somali, Çin, Rusya, Lübnan vatandaşı isimlerin yanı sıra, aslen Suriye ve Iraklı olan ancak TC vatandaşlığı alan kişiler de bulunuyor.

PKK listesinde, örgüt yöneticilerinden “Bahoz” kod adlı Rojava doğumlu Fehman Hüseyin ve Nurettin El Muhammed yer alıyor. Listenin bu bölümünde Demokratik Suriye Güçleri (DSG) Genel Komutanı Mazlum Abdi’ye de yer verilmiş.

Listeden yer alan 365 ismin tamamının “Kimlik Numarası” bulunurken Fehman Hüseyin, Nurettin El Muhammed ve Mazlum Abdi’nin isminin karşısındaki “Kimlik Numarası” bölümüne “Suriye Vatandaşı” diye yazılmış.

Yine PKK listesinde daha önce hayatını kaybettiği açıklanan isimler de yer alıyor.

Hayatını kaybeden PKK’liler listede

6 Nisan 2018 tarihinde Amanos Dağları’nda yaşaımını yitiren Batman doğumlu “Wedat Amed” kod adlı Seyithan Sinet, 12 Ağustos 2018’de Dersim’de hayatını kaybeden Elbistan doğumlu “Atakan Mahir” kod adlı İbrahim Çoban, Şubat 2019’da hayatını kaybeden “Bager Andok” kod adlı Fatih Özden, Haziran 2020’de hayatını kaybeden Van Özalp doğumlu Filiz Aslan da yer aldı.  

PKK’den ayrıldığı iddia edilenler de

Listede ayrıca, Eskişehir doğumlu Canan Kurtyılmaz da bulunuyor. Hürriyet gazetesi, 30 Eylül 2009 tarihli haberinde, Kurtyılmaz’ın örgütten ayrıldığını yazdı.

Anadolu Ajansı ise, 7 Mayıs 2016 tarihli haberinde, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Kurtyılmaz hakkında 24 yıldan 55 yıla kadar hapis istemi ve mal varlıklarının dondurulması talebiyle Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesinde dava açtığını yazmıştı.

(Rudaw)