Türkiye’den İsviçre'ye ‘Rojava Temsilciliği’ tepkisi

İsviçre'nin Ankara Maslahatgüzarı'nın, Cenevre'de Rojava Özerk Yönetimi temsilciliğinin açılması nedeniyle Dışişleri Bakanlığı'na çağrılarak protesto edildiği bildirildi.

Türkiye’den İsviçre'ye ‘Rojava Temsilciliği’ tepkisi

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada "Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Temsilciliği' adı altında temsilciliğin açılışının yapılmasına yönelik İsviçre’nin Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı'nın Bakanlığa davet edilerek protesto edildiği ve Maslahatgüzar'dan konuyla ilgili izahat istendiği" belirtildi.

Açıklamada, "Bu konuda İsviçre makamları nezdinde evvelce de girişimler yapılmış olduğu hatırlatılarak bu kanlı terör örgütünün ve iltisaklı gruplarının dernek ya da sivil toplum örgütü gibi isimler altında propaganda ve meşruiyet kazanma girişimlerine hiçbir şekilde izin verilmemesi ve terör propagandasına derhal son verilmesi gerektiği vurgulanmıştır" ifadesi kullanıldı.

Açıklamada şunlar kaydedildi:

"Kendilerini hedef almıyor diye terör örgütlerine kucak açanlara bu illetin bir gün kendilerini de vurabileceğini hatırlatıyoruz. Ülkemiz, AB tarafından da terör örgütü olarak kabul edilen PKK ve iltisaklı gruplarla mücadelesini her yerde kararlılıkla sürdürecektir."

Türkiye Rojava Özerk Yönetimi’ni PKK ile bağlantılı olmakla suçluyor.

Rojava Özerk Yönetimi Cenevre’de temsilcilik açtı

Rojava Özerk Yönetimi, çok sayıda uluslararası kurum ve kuruluşun merkezinin bulunduğu İsviçre'nin Cenevre kentinde temsilcilik açmıştı.

Özerk Yönetim Eşbaşkanlığı temsilciliğinin açılışının İsviçre-Rojava ilişkilerinin ilerlemesi açısından önemli bir adım olduğunu bildirdi.

Temsilciliğin açılışı dolayısıyla Özerk Yönetim tarafından bir açıklama yayımlandı.

Açıklamada “Avrupa ülkeleri ile ilişkilerimizi daha da iyileştirmek amacıyla Özerk Yönetim İsviçre'de temsilcilik açtı. İsviçre'nin Suriye sorununun çözümünde önemli bir rolü olacağına inanıyoruz” denildi.

Söz konusu temsilciliğin Özerk Yönetim projesini daha iyi tanıtmaya vesile olacağı belirtilen açıklamada, “Bu adımla diplomatik ilişkileri sağlamlaştırmak, bölgede huzur ve güvenliği sağlamak, siyasi ve kültürel alanda ortak çıkarları savunmak amaçlanıyor” denildi. Özerk Yönetim’in Almanya, Fransa ve İsveç gibi ülkelerde de temsilciliklerinin olması gerektiği kaydedildi ve ismi sayılan ülkelerin Suriye sorununun çözümünde katkıları olacağı belirtildi.

Cenevre Ofisi ile birlikte Rojava Özerk Yönetimi’nin yurtdışında 7. temsilciliği açılmış oldu.