'Türkiye'nin Erdoğan krizi'

'Türkiye'nin Erdoğan krizi'

Suudi Arabistan'da yayınlanan Okaz gazetesi yazarlarından Rami el Halife el Ali, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Ortadoğu'da yeni bir Humeyni olma hayaliyle bölgedeki tüm ülkelerle ilişkileri bozduğunu belirtiyor. 

'Türkiye'nin Erdoğan krizi' başlıklı makalesinde el Ali şu görüşleri dile getiriyor:

"Geçtiğimiz yirmi yıl boyunca Araplar, Türkiye'nin tarih ve medeniyet derinliğine döneceğini, hükümetlerden önce halklarla karşılıklı saygı ve içişlerine müdahale etmeme prensibine dayalı bir ilişki kuracağını umdu. Karşılıklı ilişkiler iki tarafın da çıkarınaydı. 

Suudi Arabistan liderliğindeki Körfez ülkeleri, Türkiye'ye ve AKP'ye en açık ülkelerdi. Türkiye Körfez sermayesinin en önemli güzergahlarından biri oldu ve İstanbul ile diğer Türk şehirleri en fazla tercih edilen turizm merkezleri oldu. 

Arap pazarları, en fazla Türk ürünlerini tercih etti, Türk şirketleri pek çok Arap ülkesinde büyük inşaat projeleri aldı. 

Hükümetler, Erdoğan'ın Arap coğrafyasında kendisine takipçi oluşturmak amacıyla birgün İran benzeri bir model için fırsat kolladığına inanmadılar. Tıpkı Humeyni rejimi gibi Erdoğan da parti ve ideolojik çıkarlarını ülke çıkarlarının üzerinde tuttu. 

Başarısız darbe girişiminden sonra Erdoğan şüpheci davranışlar ve psikolojik krizlerin etkisiyle tüm devlet ve şahısların kendi aleyhine faaliyette bulunduklarını düşünmeye başladı. Artık günlük olarak Arap dünyasına yönelik olumsuz mesajlar göndermeye başladı. 

Türkiye İslam dünyasının çok değerli bir parçasıdır, Arap dünyası ile çok yakın dostlukları ve kardeşliği vardır, ancak bu yol Çavuşoğlu'yun izlediği Humeynivari değildir. 

Maalesef, Türkiye'yi ve Türkiye'nin İslam ve Arap dünyası ile ilişkilerini krize ve felakete sürükleyen Erdoğan'dan dolayı bu ilişkiler artık geri dönülmez bir noktaya gelmiştir."

Mısır'ın sol tandanslı gazetelerinden El Düstur ise Erdoğan'ın BM Genel Kurulu'nda Mısır'ı eleştirmesini haberleştiriyor. Özgür Mısırlılar Partisi Lideri İssam Halil'in görüşlerini haber sayfalarına taşıyan gazete şunları aktarıyor: 

"Özgür Mısırlılar Partisi Lideri İssam Halil, Erdoğan'ın BM Genel Kurulu'nda Mısır'ı hedef almasına, Mısır Dışişleri Bakanlığı'nın verdiği cevaba destek verdi. Halil konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu görüşleri dile getiriyor:

Görünen o ki Türkiye'yi demir parmaklıkların arkasına atan Erdoğan, Mustafa Kemal Atatürk'ün mirası olan laik cumhuriyete karşı bir darbe gerçekleştirme ve yerine kendisi tesis etme hayalleri görmektedir. 

Artık şu görülmüştür ki, Türk cumhurbaşkanı, kendi ülkesinde insan hakları ve hukukunu çiğnerken, başka ülkeleri bu tür ihlal iddiaları ile eleştirmektedir. 

Erdoğan sadece Türkler için değil, sınırları dışındaki insanlar için de artık bir tehdit olmaya başlamıştır. "