Türkiye'nin Rusya'yı ikna çabaları fayda vermiyor

Türkiye Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Rus mevkidaşı Valeriy Gerasimov ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde, İdlib’de bir ateşkes ilan edilmesine yönelik faaliyetler hakkında konuştu. Gözlemciler, Rusya’nın ‘kendisinden destek alarak saldırılar gerçekleştiren rejimi durdurması için’ Ankara cephesinde sarf edilen ikna çabalarının faydasız girişimlerden ibaret olduğunu dile getirmekteler.

Türkiye'nin Rusya'yı ikna çabaları fayda vermiyor

Türkiye Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Rus mevkidaşı Valeriy Gerasimov ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde, İdlib’de bir ateşkes ilan edilmesine yönelik faaliyetler hakkında konuştu.

Genelkurmay Başkanı Güler’in telefon görüşmesi, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın perşembe gecesi Rus mevkidaşı Vladimir Putin’le yaptığı telefon görüşmesinin ardından geldi. İkili, İdlib’deki son gelişmelerle ilgili görüş alışverişinde bulundu. Görüşme sırasında, yeni bir insani felaketin önlenmesi için en kısa sürede ateşkes ilan edilmesi ve istikrarın sağlanması gerektiği vurgulandı.

Türkiye Savunma Bakanı Hulusi Akar, Rus tarafı ile İdlib hakkındaki temas ve müzakerelerin devam ettiğini teyit ederek, “İdlib’de ateşkes ilan edilmesi ve istikrar sağlanması için mücadele ediyoruz. Ruslarla olan temaslarımız ve müzakerelerimiz devam ediyor” ifadelerini kullandı.

Bununla yanı sıra Türk ordusu, İdlib’deki gözlem noktalarının çevresindeki tahkimatlarını güçlendirmeye başladı. 4 kamyon dolusu beton blok, Suriye topraklarına girmek üzere Hatay iline bağlı Reyhanlı ilçesine ulaştı. Yükseklikleri 4 metreyi bulan beton bloklar, darbelere karşı oldukça dirençli olmalarıyla biliniyor.

Öte yandan Esed güçleri önceki gün kuzey Hama'da bulunan Türk kontrol noktalarından birine saldırdı. Türkiye, Astana sürecinin garantör devletleri olan Rusya ve İran ile yaptığı anlaşma uyarınca, 2017 yılında İdlib'de bir tırmanışı azaltma bölgesinin kurulması üzere bölgede 12 tane gözlem noktası kurdu. Anlaşma gereğince İdlib ve çevresi, tırmanışın azaltılması bölgesi içerisinde yer aldı.

Türkiye ve Rusya, 17 Eylül 2018’de İdlib’de ateşkesi sağlamak üzere Soçi anlaşmasını imzaladılar. Muhalifler anlaşma uyarınca,10 Ekim’de imzalanan anlaşmanın kapsadığı alandan ağır silahlarını geri çektiler. Moskova, teröristlerin rejim ile muhalifler arasındaki tampon bölgeden çekilmemesinden ve İdlib çevresindeki yolların açılmasından dolayı defalarca muhalifleri sorumlu tuttu.

Türk ordusu önceki gün, özel komando birimlerinden oluşan askeri birliklerini Suriye sınırına sevk etti. Suriye sınırında konuşlanmış birimlere dağıtılacak olan 50 askeri zırhlı araç, ülkenin çeşitli bölgelerinden Hatay-Suriye sınırına ulaştı. Türk kaynakları, Rusya’nın desteğiyle birlikte Suriye rejiminin İdlib’deki gerilimi arttırmasının ardından bölgede yaşanan gelişmelerden duydukları endişeleri dile getirdiler. Ayrıca İdlib’de bir ateşkes anlaşmasına ulaşılmasının zor olduğunu belirttiler.

Gözlemciler, Ankara tarafından Rusya’nın ‘kendisinden destek alarak saldırılar gerçekleştiren rejimi durdurması için’ sarf edilen ikna çabalarının faydasız girişimlerden ibaret olduğunu düşündüklerini dile getirdiler.

Öte yandan Liva el-Mutasım Grubu Siyasi Ofis Başkanı Mustafa Secri, Astana çerçevesinde Ruslarla gerçekleştirilen müzakerelerin çıkmaz bir yola girdiğini ve muhtemelen takip edilen yolun çöktüğünü belirtti. Secri, dün Twitter hesabı üzerinden yaptığı bir paylaşımda şu açıklamalarda bulundu:

“Askeri gruplar geçtiğimiz dönem boyunca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın garantör olarak taahhüt ettiği şekilde Suriye’nin çıkarlarına göre hareket ettiler. Rusların acımasız uygulamalarının devam etmesi ve müzakere sürecinin bir çıkmaza girmesiyle birlikte müttefiklerin Astana sürecinden çekilme ihtimalini imkansız görmüyoruz.”