Uzmanlar: ABD, Türkiye'yi oyalıyor

Türkiye'nin, Fırat’ın doğusuna harekat için hazırlıklarını yoğunlaştırdığı bir süreçte, ABD, Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey’i Ankara'ya, CENTCOM komutanı general Kenneth McKenzie'yi ise Rojava'ya gönderdi.

Uzmanlar: ABD, Türkiye'yi oyalıyor

Türkiye'nin, Fırat’ın doğusuna harekat için hazırlıklarını yoğunlaştırdığı bir süreçte, ABD, Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey’i Ankara'ya, CENTCOM komutanı general Kenneth McKenzie'yi ise Rojava'ya gönderdi.

Ankara'da gerçekleşen görüşmelerde yeni bir teklif sunmayan ABD'li heyetin, Türkiye’nin Rojava'ya yönelik olası bir operasyonunun olumsuz sonuçları konusunda kaygılarını Türk yetkililere ilettiği öğrenildi.

Türkiye’nin S-400’lerle birlikte Fırat’ın doğusuna yönelik tehditkar tutumu ABD'yi endişelendiriyor. Fırat’ın doğusunda sınıra yapılan sevkıyatın son günlerde artmasından endişelenen ABD Türkiye’yi durdurmak için harekete geçti. Geçen hafta başı Türkiye’ye gönderileceği açıklanan heyet bir hafta gecikmeyle Ankara’ya geldi.

ABD Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey’nin başkanlığındaki heyet önceki gün Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal başkanlığındaki Türk heyetiyle masaya oturdu. Jeffrey daha sonra Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’la da bir araya geldi. Dışişlerinde yapılan üç saatlik görüşmede ABD heyetine, daha önce varılan mutabakat hatırlatılarak Washington'un PYD’nin Menbiç’ten çekilmesinin sağlanmadığı hatırlatıldı.

Görüşmelerde Türkiye güvenli bölge konusundaki kararlılığını vurgularken, ABD’nin bir an önce karar vermesini istediği ileri sürüldü. Yapılan görüşmelerde ABD’nin yeni bir teklif sunmadığı, daha çok Türkiye’nin Fırat’ın doğusuna yönelik operasyonunu durdurmaya yönelik girişimlerde bulunduğu öğrenildi.

Jeffrey'nin, Türkiye’nin güvenli bölgenin derinliği konusundaki 30-40 km ısrarına itiraz ettiği kaydedilirken, Jeffrey’nin ziyaretiyle eş zamanlı olarak ABD Merkez Kuvvetler Komutanı (CENTCOM) General Kenneth McKenzie’nin Fırat’ın doğusunda DSG yöneticileri ile bir araya gelmesine ve görüşme ile ilgili fotoğrafların servis edilmesine dikkat çekildi.

Güvenli Bölge çalışması başladı

Görüşmelerden sonra dün Türkiye Savunma Bakanlığı tarafından, Suriye’nin kuzeyinde Güvenli Bölge’nin tesisine yönelik çalışmalarla ilgili açıklama yapıldı. Açıklamada, “Bakan Akar ile ABD Suriye Özel Temsilcisi Jeffrey arasındaki görüşmede mutabık kalındığı üzere; her iki ülkenin askeri yetkilileri arasında, Suriye kuzeyinde koordineli bir şekilde tesis edilmesi planlanan Güvenli Bölgeye yönelik müşterek çalışma MSB/Ankara'da icra edildi. Türk ve Amerikan askeri yetkilileri arasında gerçekleşen görüşmelerin önümüzdeki günlerde devam etmesi planlandı” denildi.

Aydınlık'ta yer alan bir haberde görüşlerini dile getiren Türk uzmanlar, güvenli bölge çalışmasından kısa sürede bir sonuç çıkmasını beklemiyor.

Ortadoğu ve Stratejik Araştırmalar Merkezi (ORSAM) Suriye Uzmanı Oytun Orhan, güvenli bölge konusunda ABD’nin başından beri Türkiye’ye yönelik "oyalama taktiği" güttüğünü söyledi. Ankara’nın Fırat’ın doğusuna operasyonu gündeme getirdiğinde, Trump’ın da Suriye’den çekilmeyi öne çıkardığını anlatan Orhan, Türkiye’nin ABD’nin bu oyalama taktiğinin farkında olduğunu dile getirdi.

Görüşmeden bir şey çıkmayacak

Daha önce Ortadoğu’ya bakan emekli bir büyükelçi, Jeffrey’nin Türkiye ziyaretini şöyle değerlendirdi: “Türkiye kararlı bir duruş sergiliyor. Sınıra yaptığı askeri yığınakla da kararlı olduğunu hissettirdi. ABD’nin eli zayıf. Hem daha önce verdiği sözlere uymadı hem de resmen terör örgütü PKK’yı koruyor. Bunu da tüm dünya biliyor. S-400’lerle ilgili baskılara direndi ve S-400’ler Türkiye’ye geldi. ‘İlk parti yola çıkarken ağır yaptırımlar da başlayacak’ diyen ABD hâlâ bir şey yapamadı. Bu durum Türkiye’nin elini güçlendirdi. Psikolojik üstünlük Türkiye’nin eline geçti. Kulağımıza gelen bilgilere göre görüşmelerden fazla bir şey çıkmayacak. Zaten ABD’nin amacı sonuç almak değil. S-400 alımı ABD’nin tüm planlarını bozdu. Bir anlamda dünyaya karşı karizması çizildi. Şimdi Fırat’ın doğusunda aynı duruma düşmekten endişeli. Ne yapacağını şaşırmış durumda. ABD’deki iç çelişkileri de düşününce her şey ortaya çıkıyor. Jeffrey’nin başında bulunduğu ABD heyetinin zaman kazanmaya çalıştığı anlaşılıyor. Sonuç alınacağını sanmıyorum. Bundan sonrasını Türkiye’nin tutumu belirleyecek. ABD Fırat’ın doğusunda Türkiye’yle çatışmaya girmeyi göze alacağını sanmıyorum.”