Viyan Dexil: "Bağdat artık PKK’ye para göndermez"

Irak Parlamentosu’nun eski üyesi Ezidi siyasetçi Viyan Dexil, Erbil ile Bağdat arasından imzalanan Şengal Anlaşması’yla ilgili “Bağdat hükümeti artık PKK’ye para göndermez” dedi

Viyan Dexil: "Bağdat artık PKK’ye para göndermez"

K24 haber bültenine bağlanan Irak Parlamentosu’nun eski üyesi Ezidi siyasetçi Viyan Dexil, Erbil ile Bağdat arasından imzalanan Şengal Anlaşması’yla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

2014 yılında DAİŞ saldırılarından sonra Peşmerge Güçleri’nin Şengal’i kurtarması ardından ilçede durumun çok kötü olduğunu belirten Viyan Dexil, söz konusu anlaşmanın Şengal’de durumun normalleşmesi konusunda önemli bir adım olduğunu ifade etti.

DAİŞ’in bölgede çıkarılması ardından PKK ve Haşdi Şabi gibi grupların yerleştiğini belirten Dexil, imzalanan anlaşma gereği yasal olmayan grupların bölgeden çıkması gerektiğini dile getirdi.

PKK ve Haşdi Şabi grupların bölgedeki varlığının Şengallilerin dönüşü önünde engel olduğunu vurgulayan Viyan Dexil, “Halk söz konusu grupların varlığından rahatsız ve onların farklı ajandaları var” ifadelerini kullandı.

Şengal halkının Peşmerge Güçleri tarafından korunmasının önemine dikkat çeken Ezidi siyasetçi Dexil, başta ABD olmak üzere uluslararası toplumun anlaşmaya destek verdiğini kaydetti.

PKK ve Haşdi Şabi’nin anlaşmaya karşı çıkmasına da değinen Viyan Dexil, “Bunun bir önemi yok. Bu gruplar hükümetten para alıyordu. Ancak Mustafa Kazimi hükümeti bunu sonlandırdı. Artık eskisi kadar güçlü de değiler ve ortak emniyet gücü bunların faaliyetlerine izin vermeyecek” ifadelerini kullandı.