Washington Post'dan Güvenli Bölge iddiası: ABD yeni bir girişim başlattı

ABD’nin, Suriye Demokratik Güçleri (DSG) kontrolündeki bölgeye Türkiye’nin askeri harekât düzenlememesi için son bir girişim başlattI.

Washington Post'dan Güvenli Bölge iddiası: ABD yeni bir girişim başlattı

ABD’nin, Suriye Demokratik Güçleri (DSG) kontrolündeki bölgeye Türkiye’nin askeri harekât düzenlememesi için son bir girişim başlattI.

Washington Post gazetesinin haberine göre, Fırat'ın Doğusuna Türkiye’nin iki hafta içinde böyle bir adım atması beklendiğini açıklıyor.

Gazete, Türkiye’nin geçmişte de böyle bir harekâtın sinyalini verdiğini belirtse de, “Fakat ismini açıklamak istemeyen ABD’li, Türk, Kürt ve Avrupalı yetkililere göre, tehdit bu kez gerçek ve yakın” ifadelerini kullandı.‘’Washington Post, Türkiye’nin olası harekâtı sırasında ‘ABD’nin IŞİD’e karşı ortaklık kurduğu Suriyeli Kürtleri savunmak için müdahalede bulunmayacağını’ da yazdı.

Haberde, Amerikan yönetiminin böyle bir müdahale için yetkisi olmadığına dikkat çekildi. Gazete, “Amerikan yönetimi, Türkiye’nin ABD’nin son ricasını reddetmesi halinde, Kongre’den aldığı mevcut yetkiler dahilinde Kürt savaşçıları korumak için müdahale edemeyeceğini açıkça ifade etti” diye yazdı.

Amerikalı yetkililere dayandırılan haberde, Türkiye’ye önerinin bazı maddeleri şöyle sıralandı:

ABD ile Türkiye’nin, Suriye-Türkiye sınırında yaklaşık 14.5 kilometre (dokuz mil) derinliğinde ve 140 kilometre (87 mil) uzunluğunda bir bölgede ortak operasyon düzenlemesi,
‘Kürt savaşçıların bu bölgeden çıkarılması’,
Bu bölgedeki Kürt mevzilerinin ortadan kaldırılması,
Sonrasında ABD ile Türkiye’nin bu bölgede ortak devriye düzenlemesi.

Habere göre, 140 kilometre uzunluğundaki bu bölge, Fırat’ın doğusu ile Irak arasındaki sınır hattının tam ortası için öneriliyor. Sınırın diğer bölümlerinin daha sonra ele alınması teklif ediliyor.

‘Türkiye daha önce'de Reddetmişti’

Washington Post, Ankara’da yapılacak toplantı hakkında Türkiye ile ABD arasında ‘yıllar süren tartışmanın zirve noktası’ tanımını yaptı. Ancak haberde, Türkiye’nin yukarıdaki parametreleri geçmişte zaten reddettiği, yani ABD’nin son önerisinde yeni bir içerik olmadığı belirtildi. Washington Post, Türkiye’nin 32 kilometre derinliğinde bir ‘güvenli bölge’ için ısrar ettiği ve ortak devriye yerine tek başına kontrol istediği hatırlatıldı.

Gazete, Türkiye’nin geçmişte de böyle bir harekâtın sinyalini verdiğini belirtse de, “Fakat ismini açıklamak istemeyen ABD’li, Türk, Kürt ve Avrupalı yetkililere göre, tehdit bu kez gerçek ve yakın” ifadelerini kullandı.