WHO: Çin’deki hayvan pazarı salgının yayılmasında rol oynadı

WHO: Çin’deki hayvan pazarı salgının yayılmasında rol oynadı

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), yeni tip coronavirüsün (Covid-19) yayılmasında Çin'deki hayvan pazarının rol oynadığını ancak konuyla ilgili daha kapsamlı bir araştırma yapılması gerektiğini açıkladı.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) coronavirüs salgınının kaynağına ilişkin açıklamalarda bulundu.
WHO'nun Gıda Güvenliği ve Hayvan Hastalıkları Uzmanı Peter Ben Embarek, virüsün yayılmasında Çin'in Wuhan şehrinde yer alan hayvan pazarının etkisi olduğunu belirterek "Pazar olayda bir rol oynadı, bu açık. Ama nasıl bir rol. Virüsün kaynağı mı, yayılmasını sağlayan bir ortam mı yoksa pazar çevresinde bazı vakaların tespit edilmesi tesadüf mü?" dedi.

Embarek, canlı hayvanların mı, enfekte olmuş satıcıların mı yoksa alışveriş yapanların mı virüsü dolaşıma soktuğunun net olmadığını söyledi.

Embarek, 2012 yılında Suudi Arabistan'da ortaya çıkan ve Ortadoğu'da yayılan bir coronavirüs olan MERS (Ortadoğu Solunum Sendromu) virüsünün kaynağı olarak develerin tanımlanmasının da bir yıl sürdüğünü vurguladı.

Embarek ayrıca, dünya çapındaki tüm canlı hayvan pazarlarının hijyen koşullarının iyileştirilmesi ve bazılarının kapatılması gerektiğini belirtti.

Dünyayı etkisi altına alan coronavirüs salgının başladığı Çin'in Guangdong bölgesinde yer alan Shenzhen şehrinde, köpek ve kedi eti satışı ve tüketimi 1 Mayıs'ta yasaklandı. Ancak ülkenin bazı kentlerinde kurbağa ve kaplumbağa satılmaya devam ediyor.