Yargıtay'ın 'AYM' kararı: Özgür Özel halkı 'direnmeye davet etti, Adalet Bakanı tepki gösterdi

Yargıtay'ın Can Atalay hakkındaki kararına ilişkin "Meclise karşı bir darbe girişimidir" diyen CHP lideri Özgür Özel halkı sokaklara çıkmaya davet etti. Türkiye Adalet Bakanı Tunç ise Özel'in çağrısına yanıt vererek,"Mahkeme kararlarını bahane ederek sokak hareketleri çağrısında bulunmanın kimseye bir yararı yoktur. Hukuk devletinde sorunlar sokakta değil, yine hukuk içinde öngörülen mekanizmalarla çözülür" ifadelerini kullandı.

Yargıtay'ın 'AYM' kararı: Özgür Özel halkı 'direnmeye davet etti, Adalet Bakanı tepki gösterdi

CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in, Yargıtay'ın Can Atalay hakkındaki kararına ilişkin "Meclise karşı bir darbe girişimidir. Tüm halkımızı bu darbe girişimine karşı direnmeye davet ediyoruz" şeklindeki sözlerine Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'tan yanıt geldi.

Tunç, "Mahkeme kararlarını bahane ederek sokak hareketleri çağrısında bulunmanın kimseye bir yararı yoktur. Hukuk devletinde sorunlar sokakta değil, yine hukuk içinde öngörülen mekanizmalarla çözülür" dedi.

"Son derece yanlış ve sorumsuzca bir harekettir"

Bakan Tunç Twitter hesabından yaptığı paylaşımda "Gezi kalkışması sebebiyle Türk Ceza Kanununun 312. maddesi uyarınca, 'cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs' suçundan verilen kesinleşmiş mahkumiyet hükmü sonrasında, bu hükümle ilgili olarak verilen Anayasa Mahkemesi ve Yargıtay kararları üzerinden yapılan değerlendirmelerde 'Meclise yönelik darbe yapıldığı' şeklinde açıklamalarda bulunmak son derece yanlış ve sorumsuzca bir harekettir" ifadelerine yer verdi.

"Sokak çağrısında bulunmanın kimseye yararı yoktur"

Tunç paylaşımının devamında, Türkiye Cumhuriyeti'nin bir hukuk devleti olduğunu ve mahkeme kararlarını bahane ederek sokak hareketleri çağrısında bulunmanın kimseye bir yararının olmayacağını belirtti. Ayrıca hukuk devletinde sorunların sokakta değil, yine hukuk içinde öngörülen mekanizmalarla çözüleceğini ifade etti.

Özgür Özel: halkı direnmeye çağırıyoruz

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında hak ihlali kararını uygulamaması ve üyeler hakkında suç duyurusunda bulunması üzerine açıklama yaptı. Özel, Yargıtay kararının darbe girişimi olduğunu söyleyerek, “Halkı direnmeye çağırıyoruz” dedi.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, yaşanan gelişmelerin üzerine kapalı grup toplantısı düzenledi ve toplantının ardından açıklamalarda bulundu.

Yargıtay kararının düpedüz darbe girişimi olduğunu söyleyen Özel, “Karar elbette Can Atalay açısından mağdur eden bir karardır. Ancak kararın hedefindekiler Can Atalay’la sınırlı değildir. Can Atalay kararı örneğiyle anayasayı hiçe sayma, anayasaya direnme, anayasal düzeni ortadan kaldırma ve doğrudan bir kalkışma girişimidir Yargıtay eliyle” dedi.

Yargıdaki krizin Türkiye’ye mâl olacağını söyleyen Özel, halkı direnmeye çağırdı:

“Bu ister istemez halka mal olacaktı. İster isteyelim, ister istemeyelim, dünya, Türkiye’deki bu garabeti görecektir. CHP üzerine düşeni, sadece Atalay’ın özgürlüğü için değil, bu anayasaya sahip çıkmak için ant içtik. Bu anayasaya sahip çıkmak için, darbe girişimi bastırmak için ne gerekiyorsa yapacağız. Halkı direnmeye çağırıyoruz. Tüm Meclis gruplarını direnmeye çağırıyoruz. Tüm akademisyenleri, hukukçuları bu meseleye tepkisini dillendirmeye davet ediyoruz. Anayasayı kaldırmaya çalışanlara karşı gün direnme günüdür. Örgütümüzden, sivil toplumdan gelecek her reaksiyonu destekliyoruz. Bundan sonra sivil toplumun yanındayız. Onların direnişine karşı, halkın direnişine karşı CHP milletvekilleri, üyeleri olmaları gereken yerde olacaktır. Sokaklarda, meydanlarda direneceğiz, bu hukuksuzluğa teslim olmayacağız.

“Karar Meclis’e karşı darbe girişimidir”

Karar, sadece Can Atalay’ı değil, Hatay halkını, Türkiye’deki tüm seçmenleri, TBMM’nin kurumsal yapısını, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un ‘başkan’ sıfatıyla aldığı kararları ve AYM üyelerine had bildirmeye kalkmakta ve kendilerini Meclis’in, Meclis başkanının ve milli iradenin üzerinde görmektedirler. Karar Meclis’e karşı darbe girişimidir, anayasa karşı darbe girişimidir ve AYM mahkemesinin tüzel kişiliğine karşı darbe girişimidir.

AYM Yargıtay tepişip, Can Atalay’ın haklarının ezilmesinin çok ötesindedir. Tepişen, aralarında çatışan Cumhur İttifakı’nın bizatihi kendisidir. Kriz, Cumhur İttifakı’nın krizidir. Kriz, MHP-AKP krizidir. AKP’nin içindeki kliklerin çatışma krizidir. AKP’nin ve Cumhur İttifakı’nın bir bileşeninin desteklediği, şımarttığı birilerinin Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni bir yargı krizine, bir devlet krizine sokacak kadar ciddi bir krizdir. Ve buna el koymak, direnmek gerekmektedir. Halkı, bu kalkışmayı da bastırmaya davet ediyoruz.”