5 parti, Mazlum Abdi ve ABD Temsilcisi ile görüştü

Demokratik Suriye Konseyi (MSD) bünyesindeki partiler, Demokratik Suriye Güçleri (DSG) Komutanı Mazlum Abdi ve ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi Yardımcısı Matthew Pearl ile Rojava Özerk Yönetimi ve Kürdistan Bölgesi arasındaki sınır kapısı krizini görüşmek üzere bir araya geldi.

5 parti,  Mazlum Abdi ve ABD Temsilcisi ile görüştü

Kürt Sol Partisi Genel Sekreteri Mihemed Mûsa, Rûdaw'a DSG Komutanı ile yaptığı görüşmenin içeriğini anlattı.

Muhammed Musa, "Görüşmemiz çok olumluydu ve Sayın Mazlum Abdi  de (sınırdaki) eylemin kötü olduğunu gördü" dedi.

Genel Sekreter Musa, Rûdaw'a Amerikalı yetkili Matthew Pearl yaptıkları görüşmenin içeriği hakkında da konuştu.

Sol Parti Genel Sekreteri Muhammed Musa, “Amerikan Büyükelçisi ile de görüştük ve onu iyi dinledik. Amerikalıların bir rol oynamasını istedik. Yapılanlar yanlış ama insanların cezalandırılması normal değil” dedi.

Rûdaw Medya Ağı'nın edindiği özel bilgilere göre görüşmeye, Demokratik Birlik Partisi (PYD), Suriye'de Kürt Sol Partisi, Suriye Kürt Demokratik Sol Partisi, Suriye Kürt Demokrat Partisi (el-Partî), Kürdistan Demokratik Barış Partisi

Rudaw'a konuşan özel bir kaynak, görüşmelerin Salı günü yapıldığını ve Matthew Peal’ün heyetlere ABD tarafının Kürdistan Bölgesi'ndeki yetkililerle üst düzey temaslarını sürdürdüğünü ve yakın gelecekte sınırın açılmasını umduğunu söyledi.

Kürdistan Hükümeti ve Özerk Yönetim heyetleri bu konuyu görüşmek üzere önümüzdeki günlerde bir araya gelecek.

Ne olmuştu?

Kürdistan Bölgesi ile Rojava arasındaki tek sınır kapısı olan Peşhabur-Semelka Sınır Kapısında 15 Aralık’ta gösteri düzenleyen kitle, Peşhabur tarafındaki güvenlik güçlerine saldırmış, Sınır Kapısı Müdürü Şewket Berbihari, sınır kapısında çadır kuranların güvenlik güçlerine yönelik taşlı ve molotoflu saldırısı nedeniyle güvenlik görevlilerin yaralandığını duyurmuştu.

Bir süredir Rojava tarafındaki sınır kapısında çadır eylemi yapan bir grup, Kürdistan Bölgesi’nde hayatını kaybettiğini belirttikleri PKK’lilerin cenazelerini istiyor. 

Eyleme destek amacıyla PYD’ye bağlı Suriye Devrimci Gençlik Hareketi ve Genç Kadınlar Birliği üyeleri de 18 Aralık’ta Semalka Sınır Kapısı’nda güvenlik güçlerine saldırmıştı./Rudaw