ABD-İran arka kapı temaslarını gerçekleştiren iki gizli isim

Defka File’da yer alan ve özel kaynaklarına dayandırılan bir habere göre, Trump ekibinin Tahran'la arka kapı temaslarını başlatmak istediği iki görüşme girişimi duvara çarptı.

ABD-İran arka kapı temaslarını gerçekleştiren iki gizli isim

Defka File’da yer alan ve özel kaynaklarına dayandırılan bir habere göre, Trump ekibinin Tahran'la arka kapı temaslarını başlatmak istediği iki görüşme girişimi duvara çarptı.

Bu sessiz muameleyi daha fazla saldırı hazırlamak üzere bir İran hilesi olarak yorumlayan Trump yönetimi harekete geçerek, geçen hafta Körfez'deki askeri yerleşimini 1.500 asker artırdı.

Pek çok politikacı, ABD ile İran'ı bir araya getirme çabalarına arabuluculuk yapmak için gönüllü oluyor, özellikle de Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi ve Umman Dışişleri Bakanı Yusuf bin Alavi. Trump yönetimi bugüne kadar bu yönlü önerileri kabul etmedi. Debka’nın istihbarat kaynakları, Beyaz Saray danışmanlarının bu teklifler yerine, üst düzey bir İsviçreli diplomat ve Irak'ın Kürt Cumhurbaşkanı’nı tercih ettiğini dile getirmekteler.

İsviçre dış servisinin üst düzey bir üyesi olan Arnold Henninger, İsviçre Büyükelçiliği'nin Tahran'daki ABD çıkarlarını on yıllardır temsil etmesinden bu yana iki hükümet arasındaki etkileşime uzun zamandan beri devam etmektedir. Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih’in hem Washington’da hem de Tahran’da doğru çevrelerde iyi temasları var.

Salih, 25 Mayıs Cumartesi günü, Suudi Arabistan ve Türkiye'ye uçmadan hemen önce, Bağdat'a gelen İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif’i kabul etti ve ikili uzun bir görüşme gerçekleştirdiler.

Her iki kanalda da asıl dikkat çeken hiç kimsenin, iki arabulucunun İran’ın İslami rejiminde ne kadar yükseğe ulaştığını ve ABD mesajlarının en yüksek kademelere ulaşıp ulaşmadığı konularında bir bilgi sahibi olmaması.

İsviçreli diplomat Henninger, Hamaney’in uluslararası ilişkiler kıdemli danışmanı Ali Velayati aracılığıyla Ayetullah Ali Hameni’ye ulaşmaya çalıştı. Ancak Henninger, Velayati'nin Trump yönetiminin mesajlarını patronuna iletip iletmediğini söyleyemeyeceğini vurguluyor.

Cumhurbaşkanı Salih'in Zarif ile temas halinde olduğu ve dışişleri bakan yardımcısı Abbas Arakçi ile düzenli konuştuğu biliniyor.

İranlı yetkililer, yayınladıkları mesajların son varış yeri konusunda belirsizler, ancak bazıları İran Cumhurbaşkanı Hassan Ruhani’nin de kadrajda olduğunu itiraf ediyor.

Bu mesajların tümüyle güçlü üst lidere veya bazı yetkili makamlara ulaştığına dair açıklamalar olmadan, Amerikan’ın Tahran’la ilk keşif görüşmelerini başlatması pek olası görünmüyor.