ABD Genelkurmayı: Afgan ordusunun 11 günde çökeceğini beklemiyorduk

ABD Genelkurmay Başkanı Mark Milley, Afgan ordusunun ve hükumetinin Taliban karşısında 11 gün içinde çökeceğine dair hiçbir ibare görmediklerini söyledi.

ABD Genelkurmayı: Afgan ordusunun 11 günde çökeceğini beklemiyorduk

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Genelkurmay Başkanı Mark Milley, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ile Pentagon'da düzenlediği basın toplantısında, "Afganistan'dan şimdiye kadar yaklaşık 5 bin kişi tahliye edildi" dedi.

Afganistan'da durumun son derece tehlikeli ve değişken olduğunu vurgulayan Milley, önceliklerinin ülkedeki Amerikan vatandaşları ve ABD'ye yardım eden Afganları tahliye etmek olduğunu belirtti.

Milley, Kabil Havalimanı’nda şu an istikrar sağlandığını ancak herhangi bir tehdit karşısında tereddütsüz askeri operasyonla karşılık vereceklerini söyledi.

Afgan ordusunun kısa sürede dağılmasına ilişkin ise Milley, "Ne ben ne de başkaları (Afgan) ordunun ve hükumetin 11 gün içinde çökeceğine dair bir ibare gördü" ifadesini kullandı.

'Taliban ile iletişim kanallarımız açık'

ABD Savunma Bakanı Austin de "Taliban ile düşmanca bir etkileşim yaşanmadı ve Taliban komutanlarıyla iletişim kanallarımız açık" dedi.

Austin, tahliye işlemleri için şu an başkent Kabil'de yaklaşık 4 bin 500 ABD askeri olduğunu söyledi.

Mümkün olduğunca çok sayıda kişiyi tahliye etmek istediklerini ancak şu an istedikleri rakamlara ulaşamadıklarını belirten Austin, Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'na ulaşamayanların durumuna ilişkin ise havalimanı dışına çıkıp çok sayıda kişiyi alma kabiliyetleri olmadığını ifade etti.