ABD İstihbarat Raporu'nda Suriye ve Kürtler ayrıntısı

ABD Ulusal İstihbarat Direktörlüğü Dairesi’nin (ODNI) “ABD İstihbarat Topluluğunun Yıllık Tehdit Değerlendirmesi” başlıklı raporu, ABD Kongresi’nde ülkenin bu yıl karşı karşıya kalacağı en büyük tehditler hakkında konuştuğu oturum öncesinde yayımlandı.

ABD İstihbarat Raporu'nda Suriye ve Kürtler ayrıntısı

Raporda ABD çıkarlarına en büyük tehdidin Çin tarafından geldiği belirtilirken, 27 sayfalık raporda tehdit unsuru diğer ülkeler Rusya, İran ve Kuzey Kore olarak sıralandı.

Cumhuriyet'ten Hüseyin Hayatsever'in haberine göre, “Çatışmalar ve İstikrarsızlık” başlığı altında bulunan Ortadoğu, Libya ve Suriye bölümlerinde Türkiye’nin de ismi geçti.

“Ortadoğu” alt başlığında “Rusya, Türkiye ya da başka ülkelerin müdahalesiyle bazı çatışmaların alevlenmesi riski bulunuyor” denirken ‘Suriye’ alt başlığında “ABD askerlerinin çekilmesi durumunda Suriye rejimi, Rusya ve Türkiye’nin Kürtler üzerindeki baskısı artacaktır” ifadeleri yer aldı.

Libya alt başlığında ise “Mısır, Rusya, Birleşik Arap Emirlikleri ve Türkiye’nin vekil güçlerine verdikleri mali ve askeri destekleri sürecektir. Buradaki tartışmalı mesele, Rusya ve Türkiye’nin Ekim 2020’de BM arabuluculuğunda varılan ateşkes ile yapılan tüm yabancı güçlerin ülkeyi terk edip etmeyecekleri çağrısına uyup uymayacaklarıdır” denildi.

Haberin detayı için tıklayın