ABD’den Jina Emini açıklaması: Açık bir özgürlük ihlali

ABD’den, İran ahlak polisi tarafından islami kurallara göre örtünmediği için gözaltına alınan ve gözaltında darp edildiği için yaşamını yitirdiği belirtilen Jina Emini dolayısıyla yapılan açıklamada, Emini'nin ölümünün "insan hakları ihlali" olduğu kaydedildi.

ABD’den Jina Emini açıklaması: Açık bir özgürlük ihlali

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada sorumlulardan hesap sorulması istendi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Adrian Watson yaptığı açıklamada, Emini'nin ölümünü "açık bir özgürlük ihlali" olarak nitelendirdi ve sorumlulardan hesap sorulması çağrısında bulundu.

Ne olmuştu?

Tahran’da, Jina Emini “İslami yasalara uygun şekilde hicap takmadığı” gerekçesiyle ahlak polisi tarafından gözaltına alınmış, cezaevinde fenalaşmıştı. Hastaneye kaldırılan Jina Emini 3 gün komada kaldıktan sonra Cuma günü hayatını kaybetmişti.

Ailesi Jina Emini’nin başına ve vücuduna aldığı darbeler sonucu işkenceyle hayatını kaybettiğini söylerken, İranlı yetkililer genç kadının kalp krizi geçirdiğini iddia ediyor.

Polisin uyguladığı şiddet sonucu hayatını kaybeden 22 yaşındaki Jina (Mehse) Emini, dün binlerce kişinin katılımıyla Rojhılat’ın Saqız kentinde toprağa verildi

Emini’nin cenaze töreni sonrası halk Saqız Kaymakamlığı’nın önünde eylem yapmaya başladı.

İran karşıtı sloganların atıldığı eylemde güvenlik güçleri göstericilere müdahalede bulundu.

Güvenlik güçleri halka karşı gerçek mermi ve  göz yaşartıcı gaz kullanıldı. Gece boyunca süren gösteriler Sine kentine sıçradı. Tahran ve Meşed kentlerinde de kadınlar ve öğrenciler Jina Emini’nin gözaltında ölümünü protesto etti.

Gösterilerde çok sayıda kişi gözaltına alınırken, 38 kişi güvenlik güçlerinin açtığı ateş sonucu yaralandı.