ABD'den NATO'da Almanya'ya 'uyarı'

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, Brüksel'e ilk resmi ziyaretinde Kuzey Akım 2 doğal gaz boru hattı projesi nedeniyle Almanya'ya 'uyarıda' bulunması dikkat çekti.

ABD'den NATO'da Almanya'ya 'uyarı'
ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, NATO ve Avrupa Birliği'yle (AB) Donald Trump döneminde gerilen ilişkileri onarmak için Brüksel'e iki günlük resmi bir ziyaret düzenliyor. Blinken, NATO ülkelerinin dışişleri bakanları ve AB yetkilileriyle görüşmeleri öncesinde ilk yaptığı açıklamada, ABD'nin NATO'da ittifaklarını yeniden inşa etmek istediğini söyledi.
 
Blinken'in, başta Almanya olmak üzere Avrupa'ya Rus gazı tedarikini artırması planlanan Kuzey Akım 2 doğal gaz boru hattı projesi nedeniyle Berlin'e 'uyarıda' bulunması da dikkat çekti. ABD Dışişleri Bakanı, inşaatı devam eden Kuzey Akım 2 hattının 'Avrupa Birliği'nin kendi çıkarlarına aykırı olduğunu ve Ukrayna'nın altını oyduğunu' savundu. Blinken, konuyu Alman mevkidaşı Heiko Maas ile görüşeceğini söyledi.
 
Duvar'da yer alan habere göre, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile ortak basın toplantısı düzenleyen Blinken, 'NATO'nun dünya çapındaki tehditler ve iklim değişikliği açısından çok önemli bir anda olduğunu' belirterek ittifakı 'yeniden inşa edeceklerini ve canlandıracaklarını' söyledi. Blinken, "Buraya ABD'nin NATO'ya kararlı bağlılığını ifade etmeye geldim. ABD, ortaklıklarımızı, en önce de NATO müttefiklerimiz ile olanları yeniden inşa etmek istiyor. İttifakı canlandırmak istiyoruz" dedi. ABD Dışişleri Bakanı, Afganistan'dan olası çekilme planlarını da NATO'yla paylaşacaklarını belirtti.