Baydemir: Ya misafir oldukları Kürdistan’ı kabul edecekler, yada komşu olacaklar

HDP eski milletvekili Osman Baydemir, “Türkiye’nin en güçlü muhalefeti Meral hanımdır ama Kürdistan’ı tanımıyor. Daha Meral hanım iktidar olmadan ona ‘burası Kürdistan’dır’ diyen kişi gözaltına alınıyor. İktidar olursa Kürtlerin başına ne getirecek?” diye sordu.

Baydemir: Ya misafir oldukları Kürdistan’ı kabul edecekler, yada komşu olacaklar

Siirt'te İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'e "Burası Kürdistan" diyen esnaf Cemil Taşkesen, polisler tarafından gözaltına alınmış ve daha sonra serbest bırakılmıştı. Taşkesen’in sözleri ve gözaltına alınması geniş yankı uyandırmıştı.

Paris Kürt Enstitüsü’nün merhum Kürt siyasetçi Necmeddin Kerim’in birinci vefat yılı dolayısıyla düzenlediği etkinliğe katılan eski Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkanı ve HDP eski Urfa Milletvekili Osman Baydemir, Cemil Taşkesen’in çıkışı hakkında Rûdaw muhabiri Zinar Şino’ya konuştu.

Siirt Kurtalanlı esnaf  Cemil Taşkesen için “O kardeşimizin yüreğiğnden öpüyorum” diyen Baydemir, “Cemil kardeşimiz bin defa var olsun. Orası Kürdistan’dır. Kürdistan bin yaşasın! İşgalciler bilmelidir ki şu an üzerinde misafir oldukları yeri ya Kürdistan olarak kabul edecekler ya da gelecekte Kürdistan’a komşu olacaklar. Yan Kürdistan’ı kardeşi gibi kabul edecekler yada Kürdistan’a komşu olacaklar.  Saddam da Kürdistan’ı tanımıyordu. Ama sonunun ne olduğu belli. Suriye’deki Baas rejimi de Kürdistan’ı tanımıyordu ama bugün ne durumda olduğu belli” dedi.

Baydemir, “Kürtler bin yıldır onlara kardeşlik eli uzattı. Özellikle son yüz yılda kardeşçe ortak yaşam için, savaş, çatışma ve ölüm olmasın diye Kürtlerin dili, kimliği ve varlığı tanınsın diye kardeşlik elimizi uzattık ama maalesef onlar kardeşlikten anlamıyorlar” diye konuştu.

Taşkesen’in gözaltına alınmasına tepki gösteren Osman Baydemir, “Bakın Türkiye’nin en güçlü muhalefeti Meral hanımdır ama Kürdistan’ı tanımıyor. Daha Meral hanım iktidar olmadan ona ‘burası Kürdistan’dır’ diyen kişi gözaltına alınıyor. İktidar olursa Kürtlerin başına ne getirecek?” ifadelerini kullandı.

“Tüm Kürtler bilmeli ki onlar kardeşliğimizi kabul etmiyor. Bizi kendileri gibi görmüyorlar” diyen Baydemir, “ Bu nedenle köklerimize dönmeli, ona sahip çıkmalıyız. Kökümüz Kürdistan’dır, Kürdistan da dört değil, birdir. O koydukları sınırlar için atalarmıza sormadılar, bize de sormadılar. Bugün bizim Kürdistan’ı yüreğimizde, bağrımızda, zihnimizde muhafaza etmemiz gerekiyor. Kürdistan’ı bağrımıza basar, yüreğimizde saklar ve zihnimizde yaşatırsak, hepimiz Cemil kardeş gibi yaparsak, emin olun ki hiç bir işgalci Kürdistan’ı yok edemez. Tek Kürt kalana kadar Kürdistan yaşayacaktır. Allah’ın izni ile ittifak ve mücadele ile kalıcı da olacaktır” değerlendirmesinde bulundu.

Ne olmuştu?

Kurtalan ilçesinde esnaf ziyareti yapan İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'e "Varlığımız, kimliğimiz, Kürdistan inkar ediliyor. Burası Kürdistan" diyen esnaf Cemil Taşkesen Taşkesen hakkında, Kurtalan Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından "terör örgütü propagandası yapmak" iddiasıyla soruşturma başlatılmıştı.

Soruşturma kapsamında gözaltına alınan Cemil Taşkesen, ifadesi alındıktan sonra serbest bırakıldı.

Gelen tepkiler sonrası serbest bırakılan Cemil Taşkesen Rûdaw'a yaptığı açıklamada, “Emniyet’te herhangi bir şey olmadı, hukuksuzluk yaptılar. Gece yarısı gelip beni ve ailemi rahatsız ettiler, ifade almak için gün içinde beni çağırabilirlerdi. Ama sözlerimden rahatsız oldular. Burası neresi diye sordular. Ben de tekrar ederek  ‘Burası Kürdistan, burada yaşayanlar Kürt, kültürümüz var’ dedim. Bunları dedikten sonra emniyettekiler elbette rahatsız oldu. Fakat bu önemli bir şey değil” dedi.

Taşkesen, “Akşener’le karşılaşmam tesadüfen oldu. Arkadaşlarıma gitti, çay içecektim. Sonrasında olanlar oldu. Akşener çaresiz kaldı, bana verebileceği bir cevabı yoktu. İnkar üzerine kurulu bir şeye ne cevap verebilirsin ki? Yaşasın Kürdistan” şeklinde konuştu.

Baydemir Meclis’te “Kürdistan burası” demişti

Baydemir, Aralık 2017’de TBMM Genel Kurulu’ndaki konuşması sırasında, "Ben bir Kürt evladı olarak, Kürdistan'dan gelen bir temsilci olarak istediğim şey bu çatı Türk ve Kürt ortak çatısı olmasıdır" dedi.

Baydemir'e "Kürdistan" ifadesini kullandığı sırada AK Partili vekillerden tepki geldi.

TBMM Başkan Vekili Ayşenur Bahçekapılı da, Baydemir'e, "Kürdistan neresi?" diye sordu. Baydemir ise elini kalbine götürerek, "Aha şurası Sayın Başkan, aha şurası Kürdistan" dedi.

Baydemir'e "Kürdistan" sözleri nedeniyle Meclis'ten geçici olarak çıkarma cezası verildi./Rudaw