Birleşmiş Milletler ve Uluslararası kurumlar: Efrin’de siviller ölüyor

Türkiye'nin Efrin'de Halk Savunma Birlikleri’ne (YPG) yönelik düzenlediğini açıkladığı operasyonun 10.gününe girilirken, aralarında Birleşmiş Milletler (BM) ve UNICEF'in de bulunduğu kurumlar, operasyon nedeniyle sivil ölümlerin yaşandığını açıkladı.

 Birleşmiş Milletler ve Uluslararası kurumlar: Efrin’de siviller ölüyor

Türkiye'nin Efrin'de Halk Savunma Birlikleri’ne (YPG) yönelik düzenlediğini açıkladığı operasyonun 10.gününe girilirken, aralarında Birleşmiş Milletler (BM) ve UNICEF'in de bulunduğu kurumlar, operasyon nedeniyle sivil ölümlerin yaşandığını açıkladı.

 

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ile birlikte, 20 Ocak’ta “Zeytin Dalı Harekatı” adı altında Rojava’nınEfrin kentine operasyon başlattı.

 

Aralarında BM ve UNICEF'in de bulunduğu kurumlar, operasyon ve çatışmalardan dolayı sivil ölümlerin yaşandığını açıkladı.

 

BBC’ye konuşan bir Genelkurmay yetkilisi, operasyonda sivillerin yaşamını yitirdiği iddialarının doğru olmadığını, Türkiye'nin sivil kayıpları engellemek amacıyla her türlü önlemi aldığını belirtiyor.

 

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in Sözcüsü Stephane Dujarric, geçen Salı günü düzenlendiği haftalık basın toplantısında, “bombardıman ve çatışmalar nedeniyle bazı sivillerin öldüğünü” belirterek, tüm taraflara “sivilleri koruma” çağrısı yapmıştı.

 

Birlemiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu'nun (UNICEF) de Cuma günü Efrin'deki çocuk ölümlerine dikkat çektiği açıklamasında şunlara yer verdi:

 

“UNICEF, Suriye'nin kuzey batısındaki Efrin kentinde devam eden şiddette, en az 11 çocuğun öldüğü ve bundan daha fazlasının yaralandığına dair endişe verici haberler almıştır. Efrin'de aileler bölge içinde başka yerlere kaçıyorlar, daha önce yerinden ayrılmış 125 binden fazla insanın kaldığı, çok kalabalık kamplarda korunmaya çalışıyorlar, sert kış şartlarına maruz kalmış olarak ve şoke edici zor şartlarda yaşıyorlar. Güvenlik nedeniyle bölgeden ayrılmak isteyenlerin Efrin'den ayrılmasına engel olunduğu bildiriliyor. Şiddetin çok yoğun olması nedeniyle ailelerin binalarının bodrumlarında kapandığı haberleri geliyor.”

 

İngiltere merkezli, muhaliflere yakın Suriye İnsan Hakları İçin Gözlemevi (SOHR), Pazar günü yaptığı açıklamada çatışmalarda 17’si çocuk olmak üzere 51 sivilin öldüğünü belirtti.

 

Suriye resmi haber ajansı SANA’nın dün yayımladığı haberde, operasyon boyunca toplam 86 sivilin öldüğünü, 198 sivilin yaralandığını kaydetti.

 

Rûdaw’a konuşan Efrin’deki farklı hastanelerde görev yapan sağlık görevlileri operasyonun başından itibaren hastanelere çok sayıda yaralının geldiğini dile getirdi.

 

Efrin Hastanesi Rektörü Halil Ahmed, “Mevcut kuşatmanın içinde olanaklarımız çok kısıtlı. Baskının artması halinde, kendimizi daha fazla koruyamayacağız” dedi.

  

Halil Ahmed, “Buradaki yaralıların büyük çoğunluğu siviller oluşturuyor” diye konuştu.

 

DSG Basın Merkezi’nden Türkiye’nin Efrin’e düzenlediği operasyonunun 7. gününde kayıplara ilişkin yaptığı açıklamada, 43 savaşçı ve 59 sivilin hayatını kaybettiğini, 134 sivilin de yaralandığı duyurmuştu.

 

Kürt Kızılay’ı Müdürü Dr. Nuri Şeyh Kenber, çok kısa zamanda büyük bir trajedinin yaşandığını belirterek, uluslararası kuruluşlardan yardım çağrısında bulundu. Ancak şimdiye kadar uluslararası toplum yapılan çağrıları dikkate almadı. (Kaynak: BBC